Italiassa pidetään sunnuntaina parlamenttivaalit ja samalla euroalueen jättiläinen Saksa yrittää muodostaa toimivan hallituskoalition. Huomenta Suomen markkinaraadin mukaan Italiassa vaalien voittajaa on vaikea ennustaa. Saksan hallitusta odotetaan, jotta unionin uudistaminen voisi päästä alkuun.
Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Olli Rehn arvioi, että Italiassa keskustellaan näinä päivinä paljon Euroopasta. Yksi puheenaihe on vakauttaminen.
Rehnin mukaan Italian ulkopuolella odotukset eivät ole korkealla siihen, että saadaan sellainen hallitus, joka pystyisi vakauttamaan maata.
Rehnin mukaan erityisesti pakolaiskriisin hoito ja EU sen mukana saavat italialaisilta pyyhkeitä.
Talouselämän toimittaja Matti Virtanen sanoo, että Italiassa heristellään EU:lle nyrkkiä juuri pakolaiskriisin hoidosta. Italialaiset tuntevat unionin pettäneen heidät.
Italian talous on kääntynyt hieman plussalle. Virtasen mukaan pieni talouskasvu on jopa harmi. Se saattaa tuudittaa Italian tyytyväisyyteen, eikä uudistuksia tapahdu.
Presidentillä iso rooli
Rehnin mukaan Italian presidentillä Sergio Mattarellalla on vahva rooli hallituksen muodostamisessa. Mikään puolueista ei saa Rehnin mukaan sellaista enemmistöä, että se voisi muodostaa hallitusta yksin. Silvio Berlusconin johtama keskustastaoikeisto ja populistiliike viisi tähteä ovat vaalien ennakkosuosikkeja.
Markkinaraadin jäsenet muistelivat myös, että toisen maailmansodan jälkeen Italiassa on ollut 64 hallitusta. Suomessa oli sama tahti 80-luvulle, Mauno Koiviston aikaan saakka. Silloin meikäläisten hallitustenkin keski-ikä oli noin hieman yli vuosi.
Saksassakin odotetaan
Sunnuntaina jännitetään myös sitä, lähtevätkö sosiaalidemokraatit yhteistyöhön Angela Merkelin kristillisten kanssa. Saadaanko maahan aikaan suuri koalitio, joka sinetöisi hallituksen muodostamisen?
Taalerin toimitusjohtaja Juhani Elomaa sanoo, että Saksassa markkinat ja politiikka ovat hieman erillään toisistaan.
– Markkinat kyllä kestävät sen, jos yhteistyötä ei synny.
– Toivon Euroopan näkökulmasta ja Suomen näkökulmasta, että Saksassa kyettäisiin pian sinetöimään hallituksen muodostaminen. Se tarkoittaisi myös sitä, että päästäisiin täysillä uudistamaan EU:ta, Olli Rehn sanoo.
Saksan venynyt hallituspohdinta on nähty myös uhkana EU:lle. Taalerin toimitusjohtaja on toista mieltä.
– Sanoisin, että jos kriisitietoisuutta haetaan, niin kyllä kriisi tulee Italian kautta, ei Saksan kautta, Juhani Elomaa sanoo.
Kovana jalkapallomiehenä tunnettu OIlli Rehn otti myös kantaa Euroopan jalkapalloliitto Uefan tekemiin muutoksiin Mestarien liigan osalta.
Uefan päätöksen mukaan 26 seuraa selviää jatkossa suoraan jalkapallon Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Vain kuusi seura pääsee sinne karsintojen kautta. Näin suomalaisjoukkueiden mahdollisuudet kaventuivat entisestään.
– Vähän samalla tavalla, kun Ahvenanmaalla on pysyvä edustus Euroopan parlamentissa, Suomella pitäisi olla pysyvä paikka jalkapallon Mestarien liigassa, Rehn summaa.