Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti valvontaprojektissaan kosmetiikkavalmisteiden hajusteettomuusväittämien paikkansapitävyyttä. Suurimmassa osassa valmisteita väittämä hajusteettomuudesta ei ollut todenmukainen.
Tukes aloitti valvontaprojektin kosmetiikkavalmisteiden hajusteettomuusväittämistä saatuaan ilmoituksen, jonka mukaan hajusteettomana markkinoitu kosmetiikka sisälsikin hajusteraaka-aineita. Tukes muistuttaa tiedotteessaan, ettei täysin hajutonta kosmetiikkaa ole, sillä jokaisella kosmetiikan raaka-aineella on jokin ominaistuoksu.
Valvontaprojektissa keskityttiinkin hajusteeton-markkinointiväittämään valmisteissa, jotka sisälsivät hajusteraaka-aineita, jotka tulisi EU:n kosmetiikka-asetusten mukaan mainita ainesosaluettelossa.
– Moni kuluttaja valitsee tuotteen markkinointiväittämien perusteella ja hajusteettomuus voi olla yksi valintakriteeri. Hajusteettomuusväittämän käyttö ei ole hyväksyttävää tuotteissa, jotka sisältävät hajusteita. Jos ei tunnista raaka-aineen nimestä kyseisen ainesosan olevan hajuste, voi tuote olla sopimaton käyttäjälle, joka on allerginen tai hajusteyliherkkä, sanoo ylitarkastaja Anna Vuori Tukesista tiedotteessa.
Miten tuoksuyliherkkyys ja allergia eroavat toisistaan? Juttu jatkuu videon alla.
1:22
Valvontaprojektiin valittiin 12 eri valmistetyyppiä ja valvonta kohdistui 12 suomalaiseen yritykseen. Yritykset myivät ja markkinoivat tuotteitaan niin verkkokaupoissa kuin kivijalkamyymälöissäkin. Yhteensä projektissa tarkastettiin 44 valmistetta, kuten ihon- ja hiustenhoitotuotteita, jotka yritysten markinoinnin mukaan olivat hajusteettomia.
Näistä 44 tuotteeesta 32 ei kuitenkaan Tukesin mukaan täyttänyt vaatimuksia merkintöjen ja markkinointiväittämien osalta, kun ainesosaluettelosta tarkastettiin, sisältääkö valmiste EU:n kosmetiikka-asetusten liitteessä III lueteltuja herkistäväksi tunnistettuja hajusteraaka-aineita, jotka tulisi ainesosien seassa mainita.
Lue myös: Tiesitkö? Näin kauan kosmetiikka säilyy – tee kevätsiivous meikkipussillesi
Bentsyylialkoholilla voi olla kaksi käyttätarkoitusta – ei voi silti markkinoida hajusteettomana
Hajusteita löytyi kaikentyyppisistä valmisteista. Yhteensä löydettiin kahdeksaa erilaista herkistäväksi tunnistettua hajusteraaka-ainetta, kuten benzyl alcohol, linalool, citronellol, cinnamyl alcohol, graniol, limonene, eugenol ja bentzyl salicylate.
– Valvonnassa havaituista hajusteraaka-aineista bentsyylialkoholilla voi olla kaksi eri käyttötarkoitusta: se voi olla joko hajuste tai säilöntäaine kosmetiikassa. Bentsyylialkoholin käyttäminen säilöntäaineena ei kuitenkaan poista sen hajusteen ominaisuuksia, kertoo Anna Vuori.
Vuori huomauttaakin, että edellä mainitusta syystä valmistetta ei voi markkinoida hajusteettomana, jos tuote kuitenkin sisältää hajustetta, vaikka se toimisikin valmisteessa toisessa käyttötarkoituksessa.
– Jos kosmetiikkatuotteissa on käytetty hajusteraaka-aineita, tulisi tieto näistä löytyä valmisteen ainesosaluettelosta. Ainesosaluettelossa ilmoitetaan termi parfum tai aroma ja tämän lisäksi vielä sen herkistäväksi tunnistetun hajusteraaka-aineen nimi, jota kyseisessä valmisteessa on käytetty.
Yritykset ryhtyivät oma-aloitteisesti korjaaviin toimenpiteisiin, Tukes kertoo. Osassa tuotteista väittämät korjattiin joko verkkosivuille ja/tai pakkauksiin. Muutamien tuotteiden osalta myynti lopetettiin. Tukes ei nähnyt tarvetta määrätä yrityksille palautusmenettelyä, koska ainesosaluetteloista kävi ilmi tuotteen koostumustiedot – vain markkinointiväittämä "hajusteeton" oli virheellinen.
12 tuotteessa ei ollut puutteita.
Lue myös: Tiedätkö, mitä "dermatologisesti testattu" oikeasti tarkoittaa? Ihotautilääkäri varoittaa markkinointikikasta
Lue myös: Kosmetiikkalahja voi aiheuttaa ikäviä iho-oireita – ihotautilääkäri kertoo, miten vältät hutiostokset: "Turvallisin valinta useimmille"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Tukes