Lahjaksi ostettu kosmetiikka voi osoittautua rahan haaskaukseksi, jos tuote ei sovikaan lahjansaajan iholle. Ihotautilääkärin mukaan herkälle tai kuivalle iholle tarkoitetut tuotteet ovat turvallisin lahjavalinta.
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hannele Virtanen HUS Iho- ja allergiasairaalasta kertoo, että tyypillisimpiä kosmetiikan aiheuttamia iho-oireita ovat ärsytys sekä viivästynyt ihokosketusallergia. Hyvin harvinaista, mutta periaatteessa mahdollista, on saada kosmetiikasta anafylaksia eli äkillinen, vakava allerginen yleisreaktio.
LUE MYÖS: Kosmetiikka-allergiaa vai ärsytysreaktio? Tunnista oireet
Ikävät yllätykset välttääkseen olisi hyvä tietää, millaiset tuotteet lahjansaajan hipiälle sopivat.
Neutraali, hajustamaton tai miedosti hajustettu tuote on turvallisin valinta, jos epäilee, etteivät kaikki tuotteet sovi lahjansaajan iholle. Vartalolle, käsille ja jaloille tarkoitetut tuotteet ovat varmempia vaihtoehtoja kuin kasvoille osoitettu kosmetiikka.
– Herkälle tai kuivalle iholle tarkoitetut kosteuttavat tuotteet ovat turvallisin valinta useimmille, Virtanen sanoo.
Yleisimmät allergisoivat aineet kosmetiikassa
Hajusteet ovat kosmetiikkatuotteiden yleisimpiä ihoa allergisoivia aineita. Hajusteyhdisteitä on tuhansia ja osa niistä voi reagoida ristiin keskenään. Hajusteita voi olla kuitenkin vaikea havaita tuoteselosteessa. Niistä saatetaan mainita hajusteyhdisteen nimellä tai tuoksuun viittaavalla termillä, kuten sanoilla ”hajuste”, ”parfym”, ”aroma” tai ”fragrance”. Varminta on valita tuote, jonka kyljessä lukee ”hajustamaton”.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Säilöntäaineet, kuten metyyli-isotiatsolinoni (MI tai MIT) ja metyylikloori-isotiatsolinoni (MCI), voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Kyseisten aineiden käyttö on kielletty iholle jätettävissä tuotteissa, mutta pois pestävistä tuotteista niitä saattaa löytyä. Mikäli kosmetiikka sisältää näitä aineita, niistä kerrotaan yleensä tuoteselosteen loppupäässä löytyvällä ”methylisothiazolinone” tai ”methylchloroisothiazolinone” -maininnalla.
Allergista kosketusihottumaa saattavat aiheuttaa myös formaldehydi-ryhmään kuuluvat säilöntäaineet. Formaldehydin käyttö sellaisenaan kosmetiikassa on EU:ssa kielletty, mutta formaldehydin vapauttajat ovat edelleen sallittuja. Käytetyimpiä formaldehydin vapauttajia kosmetiikassa ovat imidatsolidinyyliurea, diatsolidinyyliurea, DMDM-hydantoiini ja 2-bromi-2-nitropropaani-1,3-dioli.
Välitöntä hoitoa vaativa anafylaktinen reaktio kosmetiikasta on periaatteessa mahdollinen, jos henkilöllä on voimakas allergia esimerkiksi vehnälle tai maidoille. Osa kosmetiikasta sisältää vehnä- tai maitoproteiinia. On kuitenkin hyvin harvinaista, että kosmetiikka aiheuttaisi vakavan allergisen reaktion.
LUE MYÖS: Shannon värjäsi hiuksiaan kahden kuukauden välein – sitten alkoivat oudot oireet: "Tuntui kuin päänahkani olisi ollut tulessa"
Luonnonkosmetiikka voi aiheuttaa ihoärsytystä
Luonnonkosmetiikka voi kuulostaa hyvältä ja varmalta vaihtoehdolta lahjaksi, mutta Virtanen muistuttaa, että luonnostakin löytyy voimakkaita ja allergiaa aiheuttavia aineita. Esimerkiksi atoopikolle, jolla on siitepölyallergia, kasvipohjaiset tuotteet eivät välttämättä sovi, vaan ne aiheuttavat ihoärsytystä.
Myös hajusteille allerginen henkilö voi saada luonnonkosmetiikasta oireita. Vaikka tuote olisi hajustamaton, voivat luonnosta peräisin olevat aromaattiset yhdisteet reagoida ristiin hajusteiden kanssa.
Näin hoidat kosmetiikasta ärtynyttä ihoa
Toisinaan herkällekin iholle tarkoitettu kosmetiikka voi ärsyttää ihoa. Virtanen sanoo, että tällöin taustalla on usein hoitamaton ihosairaus, joka saattaa tarvita lääkärin hoitoa parantuakseen.
Viivästynyttä ihokosketusallergiaa voi hoitaa kortisonivoiteella. Voimakkaan reaktion vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin, josta voi saada reseptin sopivaan lääkevoiteeseen.
LUE MYÖS: Mitä ihollesi tapahtuu, kun et meikkaa päivään, viikkoon tai kuukauteen?
Testaa kosmetiikkaa ensin pienelle ihoalueelle
Jos lahjakosmetiikka on aiheuttanut selvän allergisen reaktion, ei sitä kannata käyttää toistamiseen. Lievempää ärsytystä aiheuttanutta kosmetiikkaa voi testata paremmassa ihotilanteessa uudestaan, jos iho on ollut huonossa kunnossa ensimmäisellä yrityskerralla.
Silloin tuotetta kannattaa kokeilla pienelle alueelle käsivarteen ennen kuin sitä levittää kasvoille tai koko vartalolle. Testi paljastaa, sopiiko tuote iholle ja auttaa minimoimaan vääränlaisesta kosmetiikasta aiheutuvat haitat.