Jääkiekkoilija Marko Jantusen, 50, koko elämä oli vaakalaudella alkoholin ja huumeiden takia, mutta hän raitistui ja nousi jaloilleen. Aleksi Mäkelä ohjaa Jantusesta elokuvan Laitapuolen hyökkääjä. MTV Urheilu kävi elokuvan kuvauksissa.
LUE MYÖS: Ex-jääkiekkotähti Marko Jantusen helvetillisistä kokemuksista tehdään elokuva – SM-liigapomo ylistää poikkeuksellista tarinaa
Espoon Metro Areenan harjoitushallin ovista lappaa sisään nuoria ja hyväkuntoisia jääkiekkoilijoita. Tänään ei kuitenkaan pelata varsinaista peliä, vaan heidän pitäisi samaistua 1990-luvun TPS:n SM-liigapelaajiksi.
Sen takia hallin seiniltä revitään alas espoolaisjääkiekosta muistuttavat koristeet.
Silloin vuonna 1993 Marko Jantusen ura oli kovassa nosteessa, ja hänestä oli tulossa kiekkokansan rakastama taituri, joka ihastutti pelitaitojensa lisäksi persoonallaan.
Mieltymys alkoholiin ja huumeisiin vei kiekkotähden niin pohjalle, että hengenlähtö oli lähellä. Sieltä Jantunen ponnisti kuiville.
Ja elokuvan aiheeksi.
Aleksi Mäkelä ohjaa Solar Filmsille Jantusesta kertovan elokuvan Laitapuolen hyökkääjä, joka tuo esille kiekkopersoonan tarinan itkuineen ja riemuineen.
Juttu jatkuu kuvan alla
"Severi on minua komeampi"
Jantunen ehtii mediatilaisuuteen hieman muita myöhemmin. Nyt syynä ovat työkiireet, mutta vielä kymmenen vuotta hän olisi voinut jäädä kokonaan tulematta ihan muista syistä. Jantunen oli huumekoukussa ja taisteli elämästään.
Jantunen tulee paikalle tuttu pilke silmäkulmassaan, hyvinvoivan näköisenä. Vastassa on muun muassa häntä elokuvassa esittävä Severi Saarinen.
– Severi on minua paljon komeampi, Jantunen räväyttää ilmoille tutun naurunsa.
Elokuvan tekijätiimi valmistelee kuvausta kaukalon laitamilla. Jää on kiillotettu parhaaseen kuntoonsa. Tekisikö mieli jäälle luistelemaan?
– Aina tekee. Se on ollut sellainen turvasatama lapsuudesta asti.
LUE MYÖS: Elokuva-aiheeksi päätyneen jääkiekkolegendan haastattelussa pysäyttävä hetki – ”Tämä paljasti Suomen kansalle missä todellisuudessa mentiin"
"Pohjakosketuksia oli monia"
Kaukalossa, siellä lapsuuden turvasatamassa, Jantunen oli parempi kuin useimmat muut. Hänen luistelutaidon, mailatekniikan ja peliälyn yhdistelmänsä teki kovaa jälkeä jäällä.
Jantunen oli tähti SM-liigassa ja Elitserienissä, kävi hän NHL:n porteillakin. Hän pystyi uransa loppuvaiheissakin vielä hämmästyttävän hyvin kyydissä, vaikka päihteet alkoivat ottaa isoa otetta elämästä.
– Kyllä niitä pohjakosketuksia oli monia. Ne alkoivat sitten vaikuttaa perheeseen ja läheisiin.
Kun ura loppui 2010 Pelicansissa, hän ei ollut enää päihdeaddikti kiekkoilija. Hän oli pelkkä päihdeaddikti.
Sen jälkeen elämä oli kuin moottoripyörän sivuvaunussa, joka on irrotettu kaarteessa.
Juttu jatkuu kuvan alla
Sattuu ja tapahtuu, selvinpäinkin
Täyspitkää elokuvaa ei aleta väsätä yhdestäkään tusinajannusta. Jantusen elämästä löytyvät kaikki klassisen draaman aineiset: tiputus jalustalta ja sieltä nouseminen takaisin.
– Jantuselle on tapahtunut paljon hyviä ja huonoja asioita. Sitä soppaa tässä hämmennellään, ohjaaja Aleksi Mäkelä kuvailee.
– Jarna on hyvä suustaan, yritetään tuoda sitä esille. Hänelle on tapahtununut paljon ihan selvinpäinkin.
Mäkelän mukaan isot asiat elokuvassa ovat sinänsä totta, mutta hän ei kanna murhetta yksityiskohtien paikkansapitävyydestä. Kyse on kuitenkin draamaelokuvasta, ei dokumentista.
Mihinkään moralisointiinkaan hän ei halua lähteä.
– Teen yhdenlaisen version ja jokainen sitten päättää, että kannattaako mennä samaa rataa.
Tutustumassa päihdetyöhön
Jantusen ja Saarisen olemuksessa on samanlaista ilmeikkyyttä. Ja on heissä muutakin yhtäläisyyttä: Saarinen on elänyt elämänsä viisi ensimmäistä vuotta Lahdessa, Jantusen kotikaupungissa.
– En ole niin hyvä pelaaja kuin Jantunen, mutta minä olenkin ammatiltani näyttelijä, Saarinen naurahtaa.
Saarisen tunnetuin rooli oli alikersantti Lehto vuoden 2017 Tuntemattomassa sotilaassa. Jääkiekko, jalkapallo ja muut urheiluharrastukset antoivat hyvät pohjat Jantusesta kertovan elokuvan tekoon, mutta tärkeintä on roolihahmon sielunelämään syventyminen.
Saarinen on ollut paljon tekemisissä Jantusen kanssa ja käynyt muun muassa tutustumassa hänen työpäiväänsä Avominne-klinikalla.
– Meistä on tullut hyvät kaverit, Saarinen sanoo.
Voisiko elokuvassa olla jopa valistuselokuvan aihioita, vaikka tarkoitus on tehdä kaupallista viihdettä? Jantunen ei tyrmää ajatusta, että hän käyttäisi sitä omassa työssään.
Juttu jatkuu kuvan alla
"Keskitymme muihin juttuihin"
Urheilussa on jo sinänsä draaman aineksia, mutta niiden taivuttaminen elokuvan muotoon on ollut populaarikulttuurin historiassa hankalaa.
Kenties urheilu on jo sinänsä niin tunteita täynnä, että ilmaisu menee helposti yli, melodramaattiselle puolelle. Ohjaaja Mäkelä ostaa tulkinnan.
Urheilussa tulos on usein tiedossa, kuten Mäkelän ohjaamassa, vuoden 1995 maailmanmestaruudesta kertovassa 95-elokuvassa.
Jääkiekossa pelikohtausten toteuttaminen uskottavasti on vaikeaa jo pelin nopeuden takia. Jantusen elokuvassakaan ei paljon jäällä olla.
– Jääkiekkoa näkyy kanavilta vaikka miten paljon. Me keskitymme nyt muihin juttuihin.
Kun kysytään parasta kiekkoaiheista elokuvaa, vastaus on yleensä vuonna 1977 tehty Lämäri. Eikä Mäkeläkään keksi parempaa.
– Siinä oli ainakin huumoria. Yritetään tuoda sitä puolta esiin tässäkin.
Vanhat SM-liigapelaajat Ilmari Pitkänen ja Eetu Pöysti ovat koonneet amatööripelaajista avustajajoukon, jotka päsevät nyt ehkä elämänsä suurimmalle estradille, vaikkei yleisöä varsinaisesti olekaan. Saarisellakin on vanhan malliset luistimet ja puumaila, sillä 1990-luvulla ei komposiittimailat kädessä jäällä heiluttu.
"Vara-Jarna" laukoo terävästi suoraan syötöstä.
Tästä se lähtee.
Toiminnallinen elokuva perustuu pääasiassa Jantusesta kertovan, Marko Lempisen kirjoittaman menestyskirjan Läpi helvetin muutamaan viimeiseen vuorokauteen Lahdessa vuonna 2015. Elokuvaa kuvataan pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa joulukuun ja tammikuun aikana. Ensi-ilta on edessä syksyllä 2022.