Massiivipuisten keittiön työtasojen kunnostus

Julkaistu 06.03.2009 10:30

Massiivipuiset työtasot pääsevät ajan mittaan helposti huonoon kuntoon, ellei niitä pidä tunnollisesti puhtaana. Veden ei saisi antaa seistä niiden pinnalla ollenkaan, vaan se pitäisi kuivata heti pois. Kaikkein pahimmat jäljet syntyvät kuitenkin siitä, kun tasolle lasketaan märkä astia tai raskaan astian pohjan ja työtason pinnan väliin jää vettä.

Märkä imeytyy helposti syvälle puuhun ja kastunut kohta alkaa mustua. Pahimmillaan tällaiseen paikkaan ilmestyy itiökasvustoa.

Kastumisen ohella työtasoja rasittaa liiallinen kuivuminen: välitilan halogeenivalot lämmittävät työtasoa ja kuivattavat sitä. Tasoja pitäisikin öljytä riittävän usein.

Ota hiotessa käyttöön kunnon työkalut

Pikahuollon kohteena olevat tasot olivat tummuneet paikoin pahastikin; huonoimmassa kunnossa ne olivat altaiden reunojen tuntumassa. Ahkeran käytön seurauksena pinnassa oli myös erilaisia koloja ja naarmuja.

Tarvittiin siis perusteellinen hiominen ja reilu annos pellavaöljyä.

Tasojen hiomista käsin ei kannata edes ajatella – siinä menisi ikä ja terveys, eikä jälki ole silti missään suhteessa vaivannäköön. Sopivia koneita saa jokaisesta konevuokraamosta: tähän valittiin kaksi epäkeskotasohiomakonetta, joista isompaa, pyöreää käytettiin isojen pintojen hiomiseen ja pienempää kärkikolmiokonetta nurkkiin ja muihin ahtaampiin paikkoihin.

Koneet voitiin liittää poistoletkuilla tehokkaisiin pölynimureihin. Ennen hiomista suojattiin teipillä silikonisaumat sekä altaan ja keraamisen liesitason reunat.

Hiominen tehdään aina puun syyn suuntaisesti. Hiomapaperi oli aika karkeaa – numerot olivat 40 ja 60. Tason pinnassa oleva öljy tukkii paperin helposti ja ensimmäisen hiomisen tarkoitus oli saada se pois.

Sen jälkeen rouhittiin hiukan puutakin, jotta saatiin poistettua lovet ja naarmut. Käsin hiottiin vain kaikkein ahtaimmat ja hankalapääsyisimmät paikat, jolloin paperikin saa olla hiukan hienompaa – numero 120 on sopiva. Yhtä hienolla paperilla viimeisteltiin lopuksi kaikki muutkin pinnat ennen öljyämistä.

Pölyt poistettiin huolellisesti pölynimurilla. Pellavaöljy levitettiin ensin vaahtomuovisienellä, minkä jälkeen se tavallaan paineltiin ja hierottiin puuhun hiomatyynyllä. Samalla saatiin tasoitettua öljyn pystyyn nostamat pienen pienet puunsyyt. Ylimääräinen öljy kuivattiin talouspaperilla.

Öljytessä muista syttymisvaara!

Pellavaöljyssä on suuri itsesyttymisvaara! Työvälineitä ja puhdistuspapereita ei saa missään tapauksessa heittää sellaisenaan roskiin, vaan ne on joko poltettava saman tien tulisijassa tai upotettava yön ajaksi vesiastiaan ja hävitettävä seuraavana päivänä.

Aivan pienestä työstä ei ole kysymys, mutta näin käsitelty massiivipuutaso on sitten myös aivan uuden veroinen. Mitä tunnollisemmin sen pitää puhtaana ja mitä useammin sen muistaa öljytä, sitä harvemmin sitä on tarvis hioa.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle