Hyvän thaimaalaisen ruoan salaisuus piilee oikenlaisissa mausteissa.
Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailtiin viime viikolla Ruoka 2025 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa ja selvitettiin herkullisen thairuoan salat.
Finefoods -elintarvikeyrityksen avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Sonja Blåberg jakoi omat vinkkinsä thairuoan kokkaamiseen.
Lue myös: Tunnetko erilaiset nuudelit? Ramen, udon, soba ja muut – hittituotteiden erot
Thaimaalainen ruoka ei kaipaa lisättyä suolaa
Messukeittiössä valmistettiin punaista currya. Syvässä wokkipannussa porisi kookoskerma ja currytahna, joiden sekaan Blåberg lisäsi sokeria, limen mehua, ryppylimetinlehteä ja kalakastiketta. Blåberg sanoo umamisen kalakastikkeen tuovan ruokaan suolaisuutta.
– Suolaa ei kannata lisätä thaimaalaiseen ruokaan ollenkaan, kun currytahnassa ja kalakastikkeessa on jo suolaa.
Kalakastike ei ole tarkoitettu ainoastaan kalaruokien maustamiseen.
– Kalakastiketta voi käyttää esimerkiksi kasviruokien maustamiseen, ja esimerkiksi jauhelihakastikkeessa se toimii loistavasti.
Jos ruoasta ei halua liian tulista, kannattaa currytahnan määrää vähentää, Blåberg vinkkaa. Jos currytahnaa on sujahtanut ruokaan liikaa, voi sekaan laittaa lisää kookoskermaa.
Lue myös: Mausteseos, joka kannattaisi löytyä sinunkin maustekaapistasi
Proteiinilla ja kasviksilla vaihtelua
Tällä kertaa curryn proteiiniksi valikoitui kotimainen Hernis. Thaimaalaisittain maustettuna kasvisruoasta saa helposti maukasta, Blåberg sanoo.
Kasviproteiinin sijaan curryn sekaan voisi laittaa esimerkiksi kalaa, broileria tai muuta lihaa.
Lopuksi curryyn heitetään reilusti kasviksia. Messuilla tarjotussa maistiaisannoksessa kasviksina oli kesäkurpitsaa, edamamepapua ja bambua. Blåberg suosittelee hyödyntämään sesongin kasviksia.
Curry on nopeasti valmista.
– Tämä valmistuu sillä välin, kun riisi tai nuudelit kypsyvät, ihan vartti menee.
Annos viimeisteltiin thaibasilikalla, joka tekee annoksesta Blåbergin mukaan täydellisen ja aidon curryn.