Tutkijan mukaan Tjäreborgin voi olla vaikea korvata Thomas Cookin järjestämiä lentoja.
Turun yliopiston talousmaantieteen tutkijatohtori Juulia Räikkönen sanoo matkanjärjestäjä Thomas Cookin konkurssin olevan merkki siitä, että perinteisen pakettimatkailun suuruuden aika alkaa olla ohi.
Matkalle haluava voi vaivatta etsiä itse lentoja ja majoitusta netistä, joten pakettimatkalle löytyy helppoja vaihtoehtoja.
Lue myös: Suurin osa suomalaisista Tjäreborg-matkailijoista pääsee tänään kotiin
Thomas Cookin kaataneita vaikeuksia on arveltu brexitin ja yhtiön tekemien huonojen investointien seurauksiksi, mutta kuluttajien käyttäytymisen muutos myllertää alaa kaikkialla maailmassa.
Murros näkyy myös Suomessa.
– Suomalaiset ovat olleet pakettimatkailun maailmanennätyskansaa, mutta kyllä meilläkin pakettimatkojen osuus on selkeästi laskussa, Räikkönen sanoo STT:lle.
Toisaalta matkanjärjestäjät eivät ehkä ole kyenneet uudistamaan tarjontaansa riittävästi, Räikkönen pohtii.
– Pakettimatkailutuote on pysynyt yllättävän samanlaisena vuosikymmenet.
Thomas Cook -konserniin kuuluvan Tjäreborgin kohtaloa on tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida, Räikkönen sanoo.
Tjäreborg on lennättänyt matkailijoitaan emokonsernin lentokoneilla, joiden korvaaminen pikavauhtia voi osoittautua vaikeaksi.
Lue lisäksi: Mitä seurauksia Thomas Cookin konkurssilla on Lapin-matkailuun? Visit Rovaniemen toimitusjohtaja arvioi tilannetta
Paikalliset vaikutukset pakettimatkojen kohteissa voivat olla suuria, sillä suurilla matkanjärjestäjillä on omien lentokoneiden lisäksi myös omia hotelleja, bussiyhtiöitä ja retkenjärjestäjiä.
Vaikutukset tuntuvat Suomessakin, sillä Thomas Cook on tuonut brittituristeja Lappiin.
Muiden tekijöiden lisäksi myös ilmastonmuutos vaikuttaa turismiin. Lentämistä vältteleviä kuluttajia on jonkin verran, mutta matkamyyntiä painoi viime kesänä Pohjois-Euroopan poikkeuksellinen kuuma kesä.
– Kun ilmasto lämpenee pohjoisessa, ei ole enää vastaavaa tarvetta lähteä vielä kuumempiin oloihin Välimerelle.