Matkat koettelevat jalkoja – näin eroon turvotuksesta, väsymyksestä ja rakoista

jalat
Jalat pääsevät tosissaan töihin nähtävyyksiä kierrellessä.Colourbox.com
Julkaistu 30.03.2015 08:30
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Miten saisi jalatkin nauttimaan lomamatkasta ilman turvotusta, hikoilua, väsymystä ja rakkoja? Jalkaterapeutti Jaana Kaunismäki neuvoo.

Lentokoneessa – juo vettä ja liikuskele

Jalkojen kannalta on ongelma istua kovin pitkään lentokoneessa, jossa paine muuttuu ja tulee turvotusta. Pahimmillaan voi kehittyä veritulppa.

Jos jaloissa on jo ennestään ongelmia, lentoa varten kannattaa laittaa jalkaan lääkinnälliset tukisukat, jotka tehdään tarkasti yksilöllisillä mitoilla. Mikäli ongelmia ei ole aikaisemmin ollut, kannattaa ostaa lentosukat, joissa on sopivasti puristusta.

Lennon aikana pitäisi yrittää liikkua jonkin verran. Nilkkojen taivuttelu ja ojentelu eivät riitä, koska istuessa paine tulee reisiin. Välillä pitää siis nousta paikoiltaan ja liikkua vaikka vessaan. Seisomaan noustessa olisi hyvä tehdä muutamia varpaillenousuja, silloin saa pohjepumpun toimimaan ja verenkierron vilkastumaan.

Lennolla pitää myös muistaa juoda riittävästi vettä.

Kohteessa – laita jalkaan hyväksi havaitut kengät ja sukat

Koska matkakohteisiin tutustutaan paljon kävellen, kenkien on ehdottomasti oltava sisäänajetut ennen matkaa. Sopivat kengät ovat hankaamattomat ja joustavat eli taipuvat päkiän kohdalta. Ohutpohjaisia kenkiä voi hyvin käyttää, jos jalat ovat terveet.

Sukillakin on merkitystä. Puuvilla ei ole materiaaleista paras, koska se kerää kosteuden ihon ja sukan väliin. Sen sijaan keinokuitusukat haihduttavat kosteutta. Myös kitkaa poistavat urheilusukat ovat hyvä valinta.

Sandaaleissa voi ihan hyvin kävellä ilman sukkia, jos sandaalit eivät hankaa.

Muista myös juoda kuumalla ilmalla vettä ja nostaa jalkoja välillä kohoasentoon.

Kohteessa – turvaudu rakkolaastariin

Rakkoja voi ennaltaehkäistä rakkolaastareilla tai ihoon liimattavilla huopakevennyksillä. Suojan voi asettaa jo etukäteen tyypilliseen hankauskohtaan.

Jos rakko on ehjä, vedessä olemiseen ei ole estettä. Jos iho on mennyt rikki ja rakko puhjennut, laastari ei riitä suojaamaan sitä uidessa vaan iho on muuten suojattava ja pidettävä puhtaana. Nykyään ei suositella rakon puhkaisemista, vaan sen pitää antaa puhjeta itsekseen.

Matkalle kannattaa ottaa mukaan myös talkkia, joka estää sekä rakkuloita että hien hautumista.

Illalla hotellihuoneessa – kuivaa varpaanvälit, jumppaa ja lepuuta

Varpaanvälit pitää kuivata hyvin suihkun jälkeen, jottei niihin tule hautumia. Jumppa puolestaan on aina hyväksi, koska se virkistää jalkoja ja saa verenkierron elpymään.

Nosta jalat illalla kohoasentoon, jotta paine tasaantuu ja turvotus laskee. Tämä onnistuu esimerkiksi laittamalla tyynyt jalan alle ja menemällä makuuasentoon.

Pohjehierontaakin kannattaa tehdä itse, koska kun pohjepumppu toimii, verikin virtaa paremmin.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55