Rakot ovat ikävä vaiva, joka voi pilata kaupunkireissun tai patikointiretken täydellisesti. Sairaanhoitaja neuvoo, miten lievittää kipua ja ehkäistä hankaumien tulehtumista.
Rakot ovat monelle tuttu kesävaiva. Herkimmin niitä aiheuttavat uudet, vielä omalle jalalle muokkaantumattomat kengät, mutta myös luottopopot voivat pettää hiostavalla kelillä tai pitkillä kävelymatkoilla.
Rakon muodostumisen voi ehkäistä laittamalla kengän hankaamaan kohtaan rakkolaastarin.
Lue myös: Kannattaako järvivedessä uittaa haavoja? Lääkäri vastaa
Rakkolaastari helpottaa hankausta, koska se lisää pintalukua eikä kenkä pääse liukumaan ihoa vaan rakkolaastaria vasten, mikä ehkäisee sekä rakon muodostumista että jo muodostuneen rakon puhkeamista.
– Jos rakko on jo ehtinyt muodostumaan iholle, rakkolaastarin täytyy olla rakkoa suurempi. Muuten laastari ei suojaa rakkoa riittävästi. Lisäksi se lähtee helposti liikkumaan, jolloin rakkolaastari itsessään aiheuttaa hankausta, sairaanhoitaja Minne Miettinen Mehiläisestä kertoo.
Ennen rakkolaastarin panemista hankautunut alue kannattaa suihkuttaa puhtaaksi juoksevalla vedellä ja taputtaa varoen kuivaksi.
Jos juoksevaa vettä ei ole käytettävissä, puhdistukseen voi käyttää pullovettä tai suihkutettavaa desinfiointiainetta.
– Ulkomailla en puhdistaisi haavoja hanavedellä vaan käyttäisin pullovettä, Miettinen kehottaa.
Lue myös: Aurinkorasvalla suojaat ihoasi muultakin kuin syövältä – nelivuotisen seurannan uskomaton tulos: "Ei lainkaan ikääntymismuutoksia"
Vältä umpikenkiä tai käytä haavataitosta
Mikäli jaloille ei voi tarjota lepoa ja hankautuneelle alueelle ilmakylpyä, oloa voi helpottaa ja ihon paranemista edistää välttämällä umpinaisia ja hengittämättömiä kenkiä.
Jos hengittäviä kenkiä ei ole käytettävissä, hankautuneen alueen voi suojata hengittävällä haavataitoksella, jossa on nestettä imevä haavatyyny ja ympärillä hengittävä liimapinta.
– Kotioloissa annattaa suosia myös haavataitoksia ja suojata rikkoutunut ihoalue niillä esimerkiksi yöksi, jotta se ei hankaudu nukkuessa. Aamulla alue pitää suihkuttaa, painella kuivaksi ja vaihtaa tilalle puhdas haavataitos.
Samaa haavalappua ei saa pitää paikoillaan kauan koska muuten vaurioitunut ihoalue hautuu ja on altis bakteerikasvustolle.
Miettinen muistuttaa, että myös rakkolaastari tulee vaihtaa päivittäin ja vaihdon yhteydessä puhdistaa iho puhtaalla vedellä tai desinfiointiaineella, jos puhdasta vettä ei ole saatavilla.
Lue myös: Kärähtikö iho auringossa? Ihotautilääkärin vinkit auttavat
Vältä luonnonvesiä ja yleisiä uima-altaita
Kun jalassa on rakko tai rakon puhkeamisesta syntynyt haavauma, uimista luonnonvesissä tai uimahalleissa ja maauimaloissa ei suositella.
– On suuri riski, että jokin bakteeri pääsee haavaan. Kun haavan pinta on kuiva ja siihen on muodostunut rupi, voi uimaan taas mennä.
Sen sijaan rakot eivät ole este saunomiselle, kunhan rikkoutuneen ihon pääsee hikoilun jälkeen puhdistamaan puhtaalla hana- tai pullovedellä.
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä samaa vesimyrkytyksellä on nestehukan kanssa? (juttu jatkuu videon alla)
2:03
Lue myös: Ethän laita näitä oireita päihtymyksen piikkiin? Sekava käytös ei aina johdu päihteistä
Tässä tapauksessa rakon voi tyhjentää, toimi näin
Jos rakkulassa on kova paineen tunne eikä mahdollisuutta terveyskeskus käyntiin ole, rakon voi tyhjentää.
– Rakkoon voi tehdä varovasti reiän desinfioidulla neulalla ja painella sitten rakon tyhjäksi, mutta iho täytyy puhdistaa ja suojata erityisen hyvin sen jälkeen, koska rakko itse asiassa suojaa alla olevaa vaurioitunutta ihoa.
– Kun rakkulan puhkaisee, alla olevan ihon altistaa ulkopuolisille epäpuhtauksille. Suihkuta alue vedellä, taputtele kuivaksi ja laita päälle hengittävä haavalappu, Miettinen neuvoo.