Matkustajakone räjähti yli 10 kilometrin korkeudessa – lentoemäntä selvisi hengissä

Vulovicin tarina hakee vertaistaan. Uutuusdokumentti tutkii dramaattisen lento-onnettomuuden taustoja.

27. tammikuuta vuonna 1972 Jugoslovenski Aerotransportin lento numero 367 lähti matkaan Tukholman Arlandan lentokentältä suuntanaan silloinen Jugoslavia.

Matka sai dramaattisen käänteen, kun kone räjähti palasiksi ilmassa. Lentokoneen tavaratilaan oli salakuljetettu aikapommi, joka oli asennettu salkkuun ja räjähtämään oikealla hetkellä.

Koneen kaikki matkustajat kuolivat lentoemäntä Vesna Vulovicia lukuunottamatta, jonka selviytyminen on yksi ihmeellisimpiä tarinoita lento-onnettomuuksien historiassa.

Aihetta käsitellään ruotsalaisen TV4-kanavan uutuusdokumentissa Kalla fakta - Attentatet mot flight JAT367. 

"Täysin käsittämätöntä"

Kun kone räjähti yli 10 000 metrin korkeudessa, Vulovic istui matkustajakoneen takaosassa. 

Koneen takaosa putosi yhtenä kappaleena silloisen Tsekkoslovakian havumetsään, jonka puut ja luminen maa ottivat sen lempeämmin vastaan.

Rytäkkä oli siitä huolimatta kova. Vulovicin kallo, selkänikamat ja kylkiluut murtuivat. Hänet vaivutettiin tilanteen jälkeen koomaan 10 päiväksi. Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä hän selvisi tapahtumasta hengissä, ja toivuttuaan rytäkästä hän jatkoi elämäänsä miltei normaalisti.

– En voinut uskoa sitä aluksi. Ajattelin, että täysin käsittämätöntä, Kävllspostenin ex-toimittaja Claes-Allan Lundin muistelee dokumentissa serbialaisnaisen tapausta.

– Se, että hän pystyy istumaan ja puhumaan kuten kuka tahansa. 

Vulovic itse ei muistanut myöhemmin räjähdystä lainkaan. Hän siirtyi lentoemännän töistä onnettomuuden jälkeen toimistotöihin.

– Olin rikki ja lääkärit parsivat minut kasaan uudelleen. Kukaan ei odottanut minun elämän näin pitkään, hän kertoi New York Timesin haastattelussa vuonna 2008.

Vulovicin tapaus listattiin Guinnessin ennätysten kirjaan vapaan pudotuksen maailmanennätyksestä ilman laskuvarjoa. Hänestä tuli Serbiassa myöhemmin juhlittu kansallissankari, ja hänen kunniakseen pystytettiin jopa patsas. 

Vulovic kuoli 66-vuotiaana vuonna 2016.

Dokumentin pääsee katsomaan TV4:n Play-palvelusta.

Kiinnostuitko? Kurkkaa MTV Katsomon laajaan dokumenttitarjontaan täältä.

Lue myös:

    Uusimmat