Tukholmasta lähtenyt matkustajakone räjähti kesken lennon – dokumentti paljastaa mystisen salkkumiehen

Ruotsista matkaan lähtenyt matkustajakone räjähti tuhoisasti 52 vuotta sitten. Uutuusdokumentti selvittää tekijöitä iskun taustalla.

27. tammikuuta vuonna 1972 Jugoslovenski Aerotransportin lento numero 367 lähti matkaan Tukholman Arlandan lentokentältä suuntanaan silloisen Jugoslavian, ja nykyisen Serbian pääkaupunki Belgrad.

28 matkustajaa (miehistö mukaan lukien) kuljettanut kone teki suunnitellun välilaskun Tanskan Kööpenhaminaan, josta matka jatkui kohdekaupunkia kohti. 

Itä-Saksan Hinterhermsdorfin kohdalla matka sai kuitenkin dramaattisen käänteen, kun kone räjähti palasiksi ilmassa. Virallisten tietojen mukaan lentokoneen tavaratilaan olisi salakuljetettu Kööpenhaminassa aikapommi, joka oli asennettu salkkuun ja räjähtämään oikealla hetkellä.

Kone putosi silloisen Tsekkoslovakian maaseudulle, josta paikalliset löysivät sen palasina. Matkustajista yksi jäi kuin ihmeen kaupalla henkiin. Lue lentoemäntä Vesna Vulovicin uskomattomasta selviytymisestä täältä.

Ruotsalaisen TV4-kanavan näyttämässä uutuusdokumentissa Kalla fakta - Attentatet mot flight JAT367 palataan tämän dramaattisen lento-onnettomuuden jäljille, jonka syistä on ollut ilmassa kysymysmerkkejä jo vuosikymmeniä.

Dokumentissa Fakta Kallan työryhmä ja freelance-toimittaja Tonchi Percan kertovat uusista tiedoista, jotka ovat peräisin Jugoslavian salaisen palvelun aiemmin salaisiksi määritellyistä asiakirjoista.

Salaiset asiakirjat nostavat esiin seitsemän miestä

Mutta miksi pommi räjäytettiin ja kuka oli sen takana? 

Kalla Faktan perkaamista asiakirjoista käy ilmi, että Jugoslavian turvallisuupalvelu nimesi iskun tekijöiksi seitsemän henkilöä, jotka orkesteroivat kaiken pommin suunnittelusta ja rahoituksesta logistiikkaan ja lopulta räjäytykseen. 

Iskun pääarkkitehdiksi nimetään Josip Senic -niminen terroristiksi kuvailtu henkilö, jonka uskotaan olleen vastuussa salkun kuljettamisesta lentokoneeseen. Senic oli koneessa sisällä, mutta poistui paikalta, kun se teki välilaskun Kööpenhaminaan.

Senic oli tapahtumien aikaan Kroatian vallankumouksellisen veljeskunnan (CRB) Euroopan johtaja, taisteli vapaan Kroatian puolesta. Hänen tiedettiin suunnittelleen terrori-iskuja Jugoslaviaa vastaan.

Asiakirjat eivät paljasta iskun tarkkaa motiivia, mutta tunnetulla kroatialaisella asianajajalla Anto Nobilolla on oma näkemyksensä tapahtuneesta. 

Nobilo toimi kommunistisen Jugoslavian valtakunnansyyttäjänä vuoteen 1991 asti, jolloin sota syttyi.

– Kyseessä oli valtio-omisteinen lentoyhtiö. Voisi sanoa, että kyseessä oli symbolinen isku Jugoslavian valtiota vastaan, Nobilo kertoo dokumentissa.

Nobilo uskoo, että Jugoslavian salainen palvelu päätti olla nostamatta henkilöitä syytteeseen, sillä se olisi samalla paljastunut heidän omat agenttinsa. Sen sijaan se päätti ratkaista asiat omalla tavallaan: murhaamalla tekijät.

Myös Senic murhattiin vain kaksi kuukautta lento-onnettomuuden jälkeen.

"Tarjoilet päätäni lautasella"

Dokumentin mukaan nimetyistä henkilöistä kolme on kuitenkin yhä hengissä, ja asuu nykyään Ruotsissa. Kalla Fakta ottaa dokumentissa yhteyttä näihin kolmeen henkilöön, ja tapaa osan heistä henkilökohtaisesti.

Kun toimittaja soittaa myöhemmin yhdelle iskun tekijöistä, saa hän kylmäävän vastauksen.

– Aiomme selittää tämän ohjelmassa, Percan kertoo puhelimessa.

– Jos tämä näytetään, riskeeraat henkeni. Laitat minut tappolistalle. Tarjoilet päätäni lautasella, mies kertoo.

– Jos joku tekisi jotain tällaista minulle, jos lapsenlapseni olisivat kuolleet tässä koneessa, murhaisin hänet siihen paikkaan, mies jatkaa.

Dokumentin pääsee katsomaan TV4:n Play-palvelusta.

Kiinnostuitko? Kurkkaa MTV Katsomon laajaan dokumenttitarjontaan täältä.

Lue myös:

    Uusimmat