Media: Rafahiin kohdistuvalle hyökkäykselle ei ole päätetty alkamisajankohtaa

Pääministeri Netanjahun kanslia määräsi aiemmin asevoimia laatimaan suunnitelman hyökkäyksen toteuttamiseksi ja siviilien evakuoimiseksi.

Israel ei ole vielä päättänyt päivämäärää Gazassa sijaitsevaan Rafahin rajakaupunkiin kohdistuvalle hyökkäykselleen, israelilaislehti Haaretz kertoo nojaten sisäpiirilähteisiinsä.

Yhtenä suurimpana kysymysmerkkinä on lähteiden mukaan se, ettei Israel ole päässyt Egyptin kanssa sopuun Egyptin ja Gazan välillä kulkevien tunneleiden kohtalosta. Äärijärjestö Hamasin uskotaan käyttäneen tunneleita salakuljettaakseen muun muassa aseita ja muita tarvikkeita Gazaan.

Eräs Haaretzin lähde uskoo, että Israelin julistukset aikomuksesta hyökätä Rafahiin voivat lisätä painetta ja saada Hamasin johtajat osoittamaan aiempaa enemmän joustavuutta osapuolten välisissä neuvotteluissa.

Netanjahu: Hyökkäys ennen ramadania

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ohjeistanut maansa asevoimia laatimaan suunnitelman kaupungissa olevien neljän Hamasin pataljoonan tuhoamiseksi sekä siviilien evakuoimiseksi Rafahin alueelta. Asiasta kerrottiin Netanjahun kanslian perjantaina julkaisemassa tiedotteessa, jota päivitettiin vielä erikseen lauantaina.

Netanjahu oli aiemmin tällä viikolla sanonut hallitukselleen, että hyökkäys tulisi saada valmiiksi maaliskuun 10. päivään mennessä. Israelilainen viranomaislähde kertoi asiasta uutiskanava CNN:lle lauantaina.

Lue myös: Israel: UNRWA:n Gazan-toimiston alta löytynyt Hamasin tunneli

Muslimien paastokuukauden ramadanin on määrä alkaa alueella kyseisenä päivänä.

Haaretzin mukaan sisäpiirilähteet olivat kommentoineet Israelin hyökkäysaikeita lehdelle CNN:n jutun julkaisemisen jälkeen.

Rafahissa jopa satojatuhansia siviilejä

Hamas varoitti lauantaina, että Israelin mahdollinen maahyökkäys Rafahin rajakaupunkiin voi vaatia kymmeniätuhansia uhreja. Useat kansainväliset toimijat ovat niin ikään ilmaisseet huolensa mahdollisen hyökkäyksen vaikutuksista.

Israel on aiemmin määrännyt ihmisiä evakuoitumaan Gazan eteläosaan ja Rafahin alueella on jopa satojatuhansia siviilejä.

Uutistoimisto AFP:n siteeraaman Hamasin valvoman Gazan terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskuissa ja hyökkäyksessä oli lauantaihin mennessä saanut surmansa jo yli 28 000 ihmistä. Israel aloitti sotatoimensa Gazassa Hamasin lokakuisen hyökkäyksen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat