Israel jatkamassa aseleponeuvotteluja – "Sopimus ei tarkoita sodan loppua"

Israel päätti lauantaina lähettävänsä lähipäivinä neuvottelijoita Qatariin jatkamaan Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisten taisteluiden taukoamiseen tähtääviä neuvotteluja. Asiasta kertovat virkamiehet ja paikallinen media.

Neuvotteluja käytiin aiemmin Ranskan pääkaupungissa Pariisissa, jossa keskusteluihin osallistuivat Israelin tiedustelupalvelujen Mossadin ja Shin Betin johtajat sekä neuvotteluissa välittäjinä toimivat Yhdysvallat, Egypti ja Qatar.

Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Tzachi Hanegbi kertoi lauantai-iltana televisiohaastattelussa Israelin delegaation palanneen Pariisista.

–  On luultavasti tilaa edetä kohti sopimusta, Hanegbi sanoi.

Qatarissa on määrä jatkaa neuvotteluja viikkoja kestävän aselevon eteen sekä sopia Gazassa olevien panttivankien vaihtamisesta Israelissa oleviin palestiinalaisvankeihin.

Netanjahuun ja hänen hallitukseensa on kohdistunut enenevässä määrin painetta solmia sopimus panttivankien vapauttamiseksi.

Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina jälleen Tel Aviviin vaatimaan nopeampia toimia.

Israel yhä aikeissa hyökätä Rafahiin

Hanegbi sanoi lauantaina haastattelussaan, että Israel haluaa saada vapaaksi kaikki lokakuun alussa otetut panttivangit, naisista alkaen.

–  Tällainen sopimus ei tarkoita sodan loppua, Hanegbi kuitenkin lisäsi.

Hän antoi myös ymmärtää, että Israel ei hyväksyisi minkäänlaista Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välistä sopimusta palestiinalaisvaltiosta.

Lauantaina Netanjahu toisti jälleen aikeensa lähettää israelilaisjoukkoja Gazan kaistan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin.

Israel on jo tehnyt lukuisia pommituksia Rafahiin, jonne maa on aiemmin ohjannut ihmisiä pakenemaan pommituksia ja hyökkäyksiä Gazan muista osista.

Kaupunkiin on paennut muualta Gazasta noin 1,4 miljoonaa ihmistä.

Uutistoimisto AFP:n Rafahissa olevan toimittajan mukaan lauantai-iltana alueelle oli tehty ainakin kuusi ilmaiskua.

Kansainväliset järjestöt ja useat muut maat ovat varoittaneet, että maahyökkäys Rafahiin voisi johtaa mittavaan siviilikuolemien määrään.

On epäselvää, mihin Rafahissa olevat siviilit voisivat turvallisesti siirtyä saarretulla Gazan kaistalla, jota Israel on pommittanut raunioiksi kuukausikaupalla.

Israelin hallituksen jäsen Benny Gantz sanoi aiemmin tällä viikolla, että taistelut jatkuvat kaikkialla, myös Rafahin alueella, jos panttivangit eivät ole kotona ramadaniin mennessä.

Muslimien pyhän kuukauden ramadanin odotetaan alkavan alueella maaliskuun 10. päivänä.

Israel surmannut liki 30 000

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskut ja hyökkäykset ovat surmanneet Gazassa tähän mennessä jo ainakin 29 600 ihmistä. Kuolonuhreista valtaosa on ollut naisia ja lapsia.

Muun muassa YK ja Yhdysvallat ovat arvioineet gazalaisministeriön lukujen olevan oikeassa mittaluokassa.

Israel julisti sodan Hamasia vastaan lokakuun alkupuolella sen jälkeen kun Hamasin taistelijat olivat tehneet hyökkäyksen Israeliin.

AFP:n israelilaisviranomaisten kertomiin lukuihin pohjaavien laskelmien mukaan lokakuisessa hyökkäyksessä kuoli noin 1 160 ihmistä.

Israelin mukaan Hamas otti noin 250 panttivankia, joista 130 on vielä Gazassa, joskin noin 30 panttivangin uskotaan kuolleen.

Marraskuussa viikon mittaisen aselevon yhteydessä Hamas vapautti päälle sata panttivankia, ja Israel vapautti vastineeksi noin 240 palestiinalaista Israelin vankiloista.

Netanjahu on kuvaillut Hamasin vaatimuksia tulitauosta Gazassa oudoiksi ja sanonut jatkavansa sotaa kunnes Israel on saanut täyden voiton Hamasista.

Gazan kaistalla vieraillut Israelin asevoimien esikuntapäällikkö Herzi Halevi sanoi taisteluiden toimivan vipuvartena panttivankien vapauttamiseksi.

Netanjahun suunnitelmalle täystyrmäys

Netanjahun kanslia julkisti torstaina oman suunnitelmansa Gazan tulevaisuutta varten.

Ehdotusten mukaan sodan jälkeen Gazan siviilihallinnosta olisivat vastuussa palestiinalaisviranomaiset, joilla ei ole yhteyksiä Hamasiin.

Israelin asevoimilla sen sijaan olisi suunnitelman mukaan sodan jälkeenkin vapaat kädet toimia koko Gazan alueella terrorismin estämiseksi.

Lisäksi Israel perustaisi Gazan rajalle puskurivyöhykkeen, mikä käytännössä pienentäisi palestiinalaisten elintilaa entisestään.

Hamas tyrmäsi suunnitelman saman tien, ja sitä arvostelivat myös Israelin vankkumaton tukija Yhdysvallat ja Länsirantaa osin hallitseva palestiinalaishallinto.

Esimerkiksi Yhdysvallat haluaisi myös Gazan palestiinalaishallinnon alaisuuteen, minkä lisäksi se vastustaa Gazan alueen pienentämistä.

Israelin Gazassa käymää veristä sotaa ja palestiinalaisalueiden miehitystä on käsitelty viime aikoina myös Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ).

Israelia on syytetty muun muassa kansanmurhasta ja apartheidista.

Lue myös:

    Uusimmat