Mediatieto: Kiinan Wuhanissa muunneltiin lepakoiden koronaviruksia yhdysvaltalaisten rahoituksella

AOP Henkilökuntaa viruslaboratoriossa Kiinan Wuhanissa.
/All Over Press
Julkaistu 09.09.2021 19:58

MTV UUTISET

Yhdysvaltalainen mediasivusto The Intercept on saanut uutta tietoa virusten tutkimisesta ja rahoituksesta Kiinan Wuhanissa. Sivuston mukaan kiinalaislaboratoriossa on muun muassa muunneltu lepakoiden koronaviruksia yhdysvaltalaisten tuella.

The Intercept sai vastikään haltuunsa 900 sivua yhdysvaltalaisen terveysinstituutin EcoHealth Alliancen dokumentteja. Ne sisältävät tietoja koronavirustutkimuksesta Wuhanin virologian instituutissa Kiinassa. Mukana on myös ennen julkaisemattomia apurahaehdotuksia.

Asiakirjoista käy ilmi, että EcoHealth Alliance on käyttänyt kaikkiaan 3,1 miljoonaa dollaria (noin 2,6 miljoonaa euroa) koronavirustutkimusten tukemiseen. Wuhanin viruslaboratorio on saanut rahasta 599 000 dollaria. Laboratoriota hallinnoi Kiinan tiedeakatemia.

Wuhanin viruslaboratorioon on koottu The Interceptin saamien asiakirjojen mukaan tuhansia lepakoilta otettuja koronavirusnäytteitä. Lisäksi näytteitä on otettu eläinten kanssa työskenteleviltä ihmisiltä.

Lue myös: Kuinka suuri uhka synteettiset virukset ovat? Suomalaisprofessori kommentoi tutkijoiden varoituksia pandemiasta: "Pitää varautua"

Pääsikö pandemian aiheuttanut virus karkuun laboratoriosta?

The Intercept on nostanut jälleen esiin kysymyksen siitä, olisiko pandemian aiheuttanut virus päässyt karkuun kiinalaislaboratoriosta. 

Epäilyjä on aiemmin kiihdyttänyt muun muassa se, että Kiina ei ole päästänyt maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijoita tutkimaan Wuhanin laboratorioita. Koronaviruksen alkuperää ei tiedetä varmasti vieläkään.

EcoHealth Alliancen tiedostot sisältävät useita kriittisiä yksityiskohtia Wuhanin tutkimuksesta. Yksi niistä on se, että tutkimuksen kannalta tärkeimmät eläinkokeet tehtiin lopulta korkean bioturvallisuustason 3 laboratoriossa Wuhanin yliopiston eläinkoekeskuksessa – ei siis Wuhanin virologian instituutissa, kuten on aiemmin oletettu. 

Lue myös: Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset yhä erimielisiä koronaviruksen alkuperästä – tuore raportti esittää kaksi uskottavinta teoriaa

Myös apurahaehdotuksissa tunnustettiin osa tutkimuksen vaaroista. Niiden mukaan kenttätyöhön liittyy suurin riski altistua SARS:ille tai muille CoV-tekijöille, kun työskennellään luolissa, joissa on suuri lepakkotiheys ja joissa on mahdollista hengittää eläinten ulosteen pölyä.

– EcoHealth Alliancen apurahaehdotuksessa puhutaan myös mahdollisuudesta saada purema, ja puremista on myös pidetty kirjaa, yhdysvaltalaisen biolääketieteen tutkimuskeskuksen Broad Instituten molekyylibiologi Alina Chan pohtii The Interceptin haastattelussa.

– Ovatko EcoHealth Alliancella vielä nuo tiedot? Jos ei, kuinka se voi sulkea pois tutkimuksessa tapahtuneen vahingon mahdollisuuden? 

Jo ennen pandemiaa monet tutkijat ovat olleet huolissaan tällaisiin kokeisiin liittyvistä mahdollisista vaaroista. 

Lue myös: Jos Kiina olisi yksin pimittänyt koronan alkuperän, ei se olisi suomalaisprofessorin mielestä salaliitto: "Suomenkin valtiolla on paljon tällaisia asioita"

Liikaa hidastelua tiedottamisessa?

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on syyttänyt Kiinaa kriittisten tietojen julkaisemisen laiminlyönnistä. The Interceptin mukaan myös Yhdysvaltain hallitus on hidastellut tiedottamisessaan.

– Toivon (myös), että tämä asiakirja olisi julkaistu vuoden 2020 alussa, Chan sanoo. 

– Jos kaikki tieto olisi ollut jo aiemmin yhdessä, läpinäkyvässä, uskottavassa asiakirjassa, se olisi muuttanut asioita valtavasti.

Lue myös: Selvyyttä koronaviruksen alkuperästä ei ole vieläkään – Bidenin tiedustelu jäi roikkumaan ilmaan, Kiina kiistää jyrkästi spekulaatiot virheestä laboratoriossa

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus