Mediayhtiö Sanoma vähentää työpaikkoja

sanoma
Sanoma ilmoitti muutosohjelmasta, jonka yksityiskohdista kerrotaan myöhemmin. Arkistokuva.Lehtikuva
Julkaistu 23.07.2015 17:55

MTV UUTISET - STT

Suomen mediamarkkinan vaikeudet johtavat merkittäviin uudistuksiin mediayhtiö Sanomassa. Yhtiö aikoo käynnistää muutosohjelman, jonka yksityiskohdista kerrotaan syksyllä.  

– Muutokset pannaan toteen heti kuin mahdollista. Ei tässä ole varaa odottaa. Meidän pitää olla ihan eri tekemisen uralla vuodenvaihteessa, sanoo toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen STT:lle.  

Sanoman Suomen mediatoimintojen liiketappio ilman kertaeriä oli huhti-kesäkuussa 2,5 miljoonaa euroa. Sanoma Media Finlandiin kuuluvat muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Nelonen ja aikakauslehtiä.  

TV-, mobiili- ja verkkomainonnan lievä kasvu ei riittänyt kuittaamaan printtimainonnan myynnin laskua.  
Sanoma on tehnyt Suomessa parin kolmen vuoden aikana noin 50 miljoonan euron säästöt, mutta uudistuksia tarvitaan Kaukosen mukaan lisää. Henkilöstö on samalla vähenemässä.  

– Ydinbisneksemme on taantuva toimiala ja silloin se johtaa väistämättä työpaikkojen määrän vähenemiseen. Perinteiseltä puolelta, nimenomaan printtipuolelta, katoaa työpaikkoja ihan kaikkialta, sanoo Kaukonen.

"Nopeampaa uudistumista"

Kaukosen mukaan Sanoman pitää nyt uudistua nopeammin ja muuttaa perustoimintaansa niin, että asioita tehdään tehokkaammin ja entistä enemmän yhdessä eri yksiköiden välillä.   

– Kaikki mahdolliset keinot pitää käyttää ja meidän pitää tehdä lisää ja nopeammin, hän sanoo.  

Sanoman uudistukset Suomessa koskevat niin toimituksia, jakelua, painoa, myyntiä kuin asiakaspalvelua.  

– Meidän pitää tehdä valintoja ja ymmärtää vielä paremmin se, mikä tuo asiakkaalle arvoa. Kaikessa, joka ei lisää arvoa, pitää pystyä virtaviivaistamaan, yhdistämään ja ulkoistamaan.  

Kaukonen pohtii, voisiko esimerkiksi yhtiölle kalliiksi tulevan lehtien kesämökkijakelun mahdollisesti korvata asiakkaalle maksutta annettavalla digitilauksella.  

Hän toivoo myös, että digitilausten arvonlisäveron laskeminen etenisi. Digitaalisista tilauksista maksetaan nyt EU:n määrittelemää 24 prosentin arvonlisäveroa. Tilattavien paperilehtien arvonlisävero taas on 10 prosenttia. 

Tuoreimmat aiheesta

Talous