"Meehän jatkamaan sukua siitä" – isokokoinen lohi löytyi kuivalle maalle rantautuneena Kolarista: Tutkija kertoo, mistä harvinainen käytös voi enteillä

Paikallinen kalastaja kuvasi videolle Muonionjoella Kolarissa, kun isokokoinen lohi oli lipunut rantaveteen. Asiantuntijan mukaan käytös voi viestiä laajemmista terveysongelmista.

Kalastajan tällä viikolla kuvaamalla videolla on nähtävissä, kuinka hänen arvionsa mukaan 5-6-kiloinen lohi makaa avuttomana rantakivikossa henkihieverissä.

– Pitäiskö sitä auttaa? Meehän jatkamaan sukua, kalastaja selostaa videolla.

– Empä oo tuotakaan ennen nähnyt.

Videolta on nähtävissä kuinka lohi jatkaa matkaansa ja häviää jokeen.

"Harvinaista se on"

Luken erikoistutkija Atso Romakkaniemi kertoo, että vastaavanlainen lohen käytös voi enteillä terveysongelmista.

Aihe on tuttu Tornionjoella, jonne Muonionjoki myös laskee.

– Tornionjoella on ollut jo pitkään tällaisia tapauksia. On ollut esimerkiksi ihomuutoksia, vaaleaa rihmaista kasvustoa. Tällä yksilölle ei kuitenkaan sellaisia ole, Romakkaniemi kertoo.

Romakkaniemen mukaan lohi rantakivikolle on ylipäätään harvinainen näky. Lohen päätyminen rantakivikolle voi olla myös täysin sattumaa.

– Harvinaista se on. Täytyy kuitenkin muistaa, että jokeen on noussut nyt noin 100 000 lohta. Siinä suuressa joukossa on varmasti kaloja, jotka voivat päätyä kummallisiin paikkoihin. Kala on myös voinut säikähtää jotain.

Mutta selvisikö videolla esiintyvä lohi rannalle ajautumisesta? Romakkaniemen mukaan se on hyvin mahdollista.

– Veikkaukseni on, että selvisi. Lähellä kutemisaikaa lohet ovat kestäviä, ne kamppailevat ja haluavat tosissaan osallistua suvun jatkamiseen. Selviytyä voi, vaikka palanen selkälihaa puuttuu.

Katso video tilanteesta yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat