Ira törmäsi mätänevään hylkeenraatoon auringonottopaikalla Porissa – hylkeen ruhoja ajautunut rantaan muuallakin, asiantuntija varoittaa koskemasta: "Voi aiheuttaa kauheita kipuja"

hylkeen raato Porissa
Porin Kallossa kesäpäivää viettäneille valkeni karu näky rantakivikkoon ajautuneesta hylkeen raadosta. Asiantuntijan mukaan hyljettä ei saa koskea, sillä seuraukset voivat olla kivuliaat. Kuva: Ira Leppihalme.Mediahub
Julkaistu 25.07.2019 06:39
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Kankaanpääläinen nainen vietti viime viikolla ystävänsä kanssa kesäpäivää Porissa, kun he yllättäen huomasivat rantaan ajautuneen hylkeen ruhon. Asiantuntijan mukaan raatoa ei saa koskea paljain käsin, sillä seuraukset voivat olla kivuliaat.

Ira Leppihalme kertoo viettäneensä kesäistä retkipäivää ystävänsä kanssa Porin Kallossa eli Mäntykallon saaressa.

Kallioilla muiden auringonottajien lomassa istuskellessaan jokin oli kiinnittänyt hänen huomionsa rantakivikossa.

– Oli todella kirkas päivä, ja joissain kallioissa on sammalta ja jäkälää. Jotenkin vain ajattelin sen olevan kallionpalanen, mikä nyt heijastaa erikoisesti, Leppihalme kertaa.

Vasta kallioilta lähtiessä Leppihalme oli ystävänsä kanssa mennyt lähemmäs ja tajunnut rannassa lepäävän möhkäleen olevan eläimen raato.

– Arvelimme, että se on hylje. Ajattelin, että lokit tai harakat kävisivät tuollaisia raatoja nokkimassa, mutta ei siihen mikään eläin koskenut.

"Älkää jääkö tähän!"

Naisen mukaan hylkeen raato oli erikoisen värinen, ja se näytti olleen samassa paikassa jo tovin. Raato vaikutti kuitenkin kiinteältä.

Yllättävä näky ei ollut hänen mukaansa järkyttävä – enemmänkin kiinnosti, mistä eläin on voinut kivikkoon ilmaantua.

– Siihen viereen tuli joku isä kahden lapsensa kanssa ja he rupesivat laskemaan sileätä kalliota alas. Mietimme, että kauheata: olisiko pitänyt sanoa, että älkää jääkö tähän! Leppihalme nauraa.

Hyljettä ei saa koskea paljain käsin

Riistakeskuksen Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas painottaa, että kuollutta hyljettä ei saa koskea paljain käsin.

– Hylkeellä voi olla tauti, joka aiheuttaa koskijalle kauheita kipuja. Tunnettu sairaus on nimeltään hyljesormi, jossa kipu voi alkaa tuntua sormessa jo tunneissa. Silloin on välittömästi hakeuduttava sairaalaan, Pellas kertoo.

Riistapäällikön mukaan kuolleen hylkeen löytäessä sen voi yrittää omien kykyjen mukaan raahata löytöpaikalta syrjempään, ehdottomasti vain hanskat kädessä. Tyypillisesti luonto hoitaa itse homman loppuun, sillä raato voi maistua merikotkille.

– Periaatteessa kukaan ei ole raadon hävittämisestä vastuussa. Paikalliseen metsästäjään voi ottaa yhteyttä, että tulee hakemaan raadon pois. Tai jos hylje on kunnan rannalla, niin kunnalle voi ilmoittaa hakemaan se traktorilla pois.

Kuolleesta hylkeestä tai muusta hyljehavainnosta voi ilmoittaa Luonnonvarakeskuksen sivuilla olevan lomakkeen kautta.

Raadot ajautuvat rantaan eri syistä

Riistapäällikön mukaan syitä hylkeenraadon rantaan ajautumiseen voi olla useita.

– Hylkeitä kuolee vanhuuteen ja niitä joutuu myös onnettomuuksiin veneiden kanssa. Hyljettä voi olla myös ammuttu eikä metsästäjä ole saanut sitä talteen. Näitä tapauksia on enemmän keväällä, mutta nyt ollut kesälläkin esimerkiksi Raahessa ja Vaasassa, Pellas sanoo.

Porissa raadon kohdannut Ira Leppihalme kertoo, että Kysy luonnosta -Facebook-ryhmässä useampikin eri henkilö oli jakanut kuvia rantaan ajautuneista kuolleista hylkeistä. Yhdessä kuvassa hylkeen kyljessä oli ollut reikä.

Riistapäällikkö Pellaksen mukaan yleensä metsästäessä hyljettä ammutaan päähän, mutta on mahdollista, että reikä kyljessä on luodin aiheuttama.

– Linnutkin ovat voineet hakata nokillaan kuollutta hyljettä kylkeen, minkä takia se on voinut näyttää ikään kuin luodinreiältä, Pellas sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Hylkeet