Mehiläinen kiikuttaa suomalaispotilaita leikattavaksi Viroon – yhtiössä uskotaan järjestelyn yleistyvän

EU:n potilasdirektiivi on mahdollistanut keväästä 2023 asti korvausten hakemisen toimenpiteistä ulkomailla, jotka muutoin olisi tehty Suomessa.

Terveysalan konserni Mehiläinen on alkanut hoitaa suomalaisia leikkauspotilaita Virossa.

Tänä vuonna yhtiö on tehnyt Virossa jo nelisenkymmentä leikkausta suomalaisille, jotka ovat olleet jonossa julkisen puolen leikkaushoitoon.

Vuoden 2023 alussa tuli voimaan lakimuutos ja EU:n potilasdirektiivi ovat mahdollistaneet korvausten hakemisen toimenpiteistä ulkomailla, jotka olisi tehty muuten Suomessa julkisessa terveydenhuollossa

– Jos julkinen terveydenhuolto tarjoaa tämän vastaavan hoidon Suomessa, silloin on oletettavaa että myöskin julkinen puoli korvaa sen hoidon, joka tehdään täällä [Virossa] saman arvoisesti, sanoo Mehiläisen rajat ylittävien palveluiden päällikkö Mirella Rosenqvist MTV Uutisten lähetyksessä.

Korvauksen ulkomailla annetusta hoidosta maksaa Kela. 

Kustannusten korvaaminen edellyttää, että hoito kuuluu Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluvalikoimaan ja että potilas olisi saanut hoitoa tilanteessaan myös hyvinvointialueellaan. Potilaalla pitää myös olla lähete hoitoon.

Uusi lääkäriasema Viroon

Tallinnan keskustaan avattiin toukokuussa Mehiläisen konserniin kuuluva lääkäriasema Meliva.

Potilaista valtaosa on virolaisia, mutta palvelua tarjotaan yhä enemmän myös suomalaisille.

– Tällä hetkellä meillä on tarjolla lähinnä yleiskirurgiset toimenpiteet, tyräleikkaukset, poistetaan luomia ja muita pienempiä patteja, Melivan lääketieteellinen johtaja Andreas Abel sanoo.

Viime vuonna suomalaisia leikattiin Melivalla parikymmentä, tänä vuonna jo 40. 

– Uskoisin että toiminta kasvaa tasaisesti ja suomalaisetkin löytävät vaihtoehdon, että tulisivat Viroon hoitoon, Mehiläisen liiketoimintajohtaja Andreas Taalas sanoo.

Oikaisu 23.8. klo 11.20: Juttua tarkennettu ulkomailla saadun hoidon korvausten ehdoista sekä EU:n potilasdirektiivin vaikutuksesta Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat