Hallitus esittää, että hoidon ja tutkimuksen Kela-korvaukset poistuisivat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi magneettikuvauksesta tai fysioterapiasta ei saisi enää korvausta laisinkaan. Lisäksi jatkossa korvaus olisi pienempi, kun asiakas käy yksityisen lääkärin vastaanotolla.
Yritykset ovat huolissaan ehdotetuista leikkauksista, joka voisivat toteutuessaan vähentää sote-ja hyvinvointipalveluja tarjoavien yritysten asiakasmääriä. Toisaalta kyseinen toimiala myös täydentää julkista palveluverkkoa.
– Niin kutsuttujen Kela-korvauksien leikkaamisella tulee olemaan suuri vaikutus hoitojonoihin. Moni sote-alan yrittäjä pystyy hoitamaan osan niistä asiakkaista, jotka menisivät muuten julkiselle, sanoo Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Henrik Wickström MTV:n Uutisaamulle.
Lue myös: Lasten tehohoito kriisissä, jono sydänleikkauksiin laittoman ja harvinaisen pitkä – HUS-johtaja MTV:lle: "Erikoissairaanhoito on pulassa"
Wickströmin mukaan yrittäjäjärjestön kanta on, että leikkaukset heikentäisivät ihmisten hoitoon pääsyä sekä mahdollisuutta saada hoitoa oikeaan aikaan. Asiantuntijan mukaan esimerkiksi syrjäseuduilla yksityinen palvelu voi olla samalla nopein ja lähin hoitopaikka.
Kymmenisen ihmistä työllistävän Keravan lääkintävoimistelun yrittäjä Terhi Enjala kertoo MTV:n haastattelussa uskovansa, että asiakkaat vähenisivät, jos Kela-korvauksia leikataan.
– Meillä hoidetaan kaikenikäisiä vauvasta vaariin. Ikäihmisiä, vaikeavammaisia ja työikäisiä ihmisiä, joilla on toimintakyvyn haasteita. Fysioterapiaa pääsoin.
Enjalan mukaan leikkaukset korvauksiin voisivat vähentää hoitoon hakeutumista. Yrittäjän arvion mukaan myös irtisanomiset voisivat olla mahdollisia, ellei yritys keksisi korvaavaa toimintaa ja saisi sitä kautta uutta tulovirtaa.
Katso koko keskustelu videolta