Jos sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä nousisi nopeasti pääkaupunkiseudulla eivätkä sairaalan tilat enää riittäisi, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on varautunut avaamaan kenttäsairaalaan maanalaisiin tiloihin.
Kurkista yllä olevalta videolta maanalaisen kenttäsairaalan sisälle ja katso, miten koronapotilaita varaudutaan hoitamaan poikkeusolosuhteissa!
Vaaleita isoja telttoja, joiden sisältä löytyy kaikki välttämättömin potilaan hoitoa varten kellertävien lamppujen valossa. Tällaista karua sairaalanäkymää ei yleensä ole Suomessa totuttu näkemään, vaan nämä teltat ovat aikaisemmin olleet käytössä muun muassa Bangladeshissa.
HUSin yhteistyökumppani on Suomen Punainen Risti, jonka henkilökunnalla on kokemusta kenttäsairaaloiden pystyttämisestä.
SPR:n kansainvälinen logistiikkakeskuksen koordinaattori Virpi Teinilä on ollut monella ulkomaankomennuksella pystyttämässä näitä telttoja, mutta nyt hän koordinoi tätä työtä kotimaassa.
– Se on voinut olla kenttäsairaala jossain hiekka-aavikolla tai kumipuu-puutarhassa, täällä vastaan tuli korkeus, Teinilä kuvailee.
Teltat todella mahtuvat vain juuri ja juuri matalaan parkkihalliin, johon varasairaala on määrä pystyttää. Toisaalta ainakaan sade ei tule häiritsemään, Teinilä toteaa.
Tämän kenttäsairaalan etu on myös se, että sen yläpuolella on oikea sairaala, josta voidaan helposti jakaa resursseja. Myös perustarpeiden, kuten veden, kaasun ja verkkoyhteyksien käyttöönotto olisi helpompaa.
"Iso oppimisprosessi"
Teltat on pystytetty Meilahden sairaalan alle malliksi, eikä varasairaala oteta käyttöön, ellei ole aivan pakko. Mutta pelkästään mediaa varten näitä telttoja ei ole nyt pystytetty, vaan tämä on myös virallinen harjoitus tositoimia varten.
Tässä simulaatiossa katsotaan kaikki hoitojärjestelyt, rakenteet ja logistiikka valmiiksi, lähtien siitä, miten potilaita kuljetetaan hoitopaikoille. Kaikki vaiheet dokumentoidaan tarkasti.
– Silloin meillä on muutaman viikon päästä valmius rakentaa tämä kokonaisuus, kertoo HUSin turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen.
– Tämä on iso oppimisprosessi koko organisaatiolle.
Kurkista maanalaisen kenttäsairaalan sisälle tämän artikkelin alussa olevalta videolta!