"Meillä on neitsyitä vaimoiksi" – nuoret naiset ovat Isisille kauppatavaraa

Intia Pakistan huntu nainen joki lapsi symboli aamu vesi
Siepatut tytöt ovat tärkeää valuuttaa kun Isis houkuttelee ulkomailta nuoria miehiä Lähi-idän sotatantereelle. Kuvituskuva.
Julkaistu 11.06.2015 13:07

MTV UUTISET – STT – AFP

Ääri-islamilainen Isis käyttää vangeiksi saamiaan tyttöjä ja nuoria naisia surutta kauppatavarana. Vallatuilta alueilta siepattuja teinityttöjä myydään joko orjiksi tai heidän avullaan houkutellaan miehiä taistelijoiksi järjestön riveihin.

– Tämä on sotaa, jota käydään naisten kehoilla, YK:n erityislähettiläs Zainab Bangura tiivistää.

Bangura on tavannut jihadistien vankeudesta paenneita naisia Irakissa ja Syyriassa. Hänen mukaansa tyttöjä kaupataan orjamarkkinoilla, joilla hinta voi vaihdella tuhansista tai sadoista dollareista pelkkään tupakka-askiin.

Monet siepatuista kuuluvat Isisin vainomaan uskonnolliseen ja etniseen jesidivähemmistöön.

Bangura kertoo kuulleensa tapauksesta, jossa yli sata siepattua naista lukittiin pieneen taloon, missä heidät riisuttiin ja pestiin. Sen jälkeen naiset pantiin seisomaan riviin miesten eteen, jotka päättivät, minkä arvoinen kukin on.

YK-lähettilään mukaan naisten ja tyttöjen kohtelu muistuttaa keskiaikaista yhteiskuntaa, jollaisen Isis haluaa rakentaa. 

Vaimolla houkutellaan taistelijoita

Siepatut tytöt ovat tärkeää valuuttaa kun Isis houkuttelee ulkomailta nuoria miehiä Lähi-idän sotatantereelle. YK:n arvion mukaan maailmalla on 25 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistelemaan kotimaansa ulkopuolelle. Heistä valtaosa sotii juuri Irakissa ja Syyriassa.

– Meillä on naisia odottamassa teitä - neitsyitä, joiden kanssa voitte mennä naimisiin, Bangura kuvaa Isisin viestiä ulkomaiden nuorille muslimimiehille.

Tarkkaa tietoa siepattujen kokonaismäärästä ei ole, mutta uusilta alueilta pyritään YK-lähettilään mukaan sieppaamaan aina uusia tyttöjä, jotta markkinoilla riittäisi myytävää.

Jotkut onnekkaat onnistuvat pakenemaan sieppaajiltaan, mutta orjuutettujen ja raiskattujen vastaanotto takaisin omiin yhteisöihinsä vaihtelee. Ainakin jesidit näyttävät toivottavan kovia kokeneet tytöt tervetulleiksi.

YK-lähettiläs Bangura kehuukin jesidien uskonnollista johtajaa Baba Sheikhiä, joka on julkisesti todennut vapauteen päässeiden tyttöjen tarvitsevan tuomitsemisen sijaan ymmärrystä.  

Tuoreimmat aiheesta

Isis