Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia myydään orjiksi – rikolliset pitävät pakolaisia panttivankeina

Kaikki pakolaiset eivät pääse Libyasta Eurooppaan lähteviin laivoihin vaan joutuvat rikollisjärjestöjen orjiksi. EPA
Julkaistu 11.04.2017 21:40
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Eurooppaan pyrkiviä Afrikan pakolaisia myydään Libyassa orjiksi parisadan dollarin hintaan, kansainvälinen tarkkailijaryhmä kertoi tänään. Ryhmä perustaa väitteensä haastatteluihin, joita se on tehnyt uhrien kanssa.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n tarkkailijoiden mukaan parempaa elämää etsivät pakolaiset joutuvat usein rikollisryhmien panttivangeiksi. Rahaa yritetään saada Libyaan päätyneen pakolaisen perheeltä.

Libya orjamarkkinoiden keskus

IOM:n mukaan "orjamarkkinat" ja ihmisten panttivankina pitäminen ovat yleistyneet, kun paikalliset rikollisjärjestöt yrittävät hyötyä rahallisesti pakolaisista.

– Ihmisten myymisestä on tullut trendi salakuljettajien keskuudessa nyt kun salakuljetusverkostot ovat yhä vahvempia, IOM:n Libyan toimiston johtaja Othman Belbeisi kertoi tänään Genevessä toimittajille.

– Pakolaisia myydään markkinoilla kuin mitä tahansa tuotetta 200–500 dollarin hintaan.

Osa myydyistä pakolaisista pääsee pakenemaan. Toiset joutuvat rypemään kuukausia vankeudessa ennen kuin heidät ostetaan vapaaksi tai myydään edelleen. Osa joutuu myös seksiorjiksi.

Vankien perheiltä lypsetään rahaa

IOM:llä ei ole tarkkoja lukuja mutta järjestöllä on useita haastatteluihin perustuvia kertomuksia tapahtuneesta, kertoo uutistoimisto AFP.

IOM:n yhdessä julkisuuteen tuomassa tapauksessa senegalilainen pakolainen tuli Libyaan maksettuaan omien sanojensa mukaan 300 dollaria Saharan autiomaan ylittävästä matkasta. Pakolaista kuljettanut rekkakuski oli väittänyt, että  ihmissalakuljettaja ei ollut maksanut mitään, joten rekkakuski ajoi autonsa "orjamarkkinoiksi" kutsutulle alueelle. Pakolainen myytiin ja vietiin yksityiseen taloon, jossa oli sata muuta pakolaista vankina.

Vangit pakotettiin ottamaan yhteyttä koteihinsa ja pyytämään rahaa vapautensa vastineeksi. Puhelujen aikana pakolaisia hakattiin, jotta omaiset kuulisivat soittajan olevan oikeasti vaikeuksissa.

IOM:n Nigeriassa olevat virkailijat raportoivat lukuisista vastaavanlaisista tapauksista keskusteltuaan maahan palanneiden pakolaisten kanssa.

Osa pakolaisista on pakotettu työskentelemään kaappaajiensa alaisuudessa muun muassa muiden pakolaisten vartijoina.

Eräs pakolainen kertoi IOM:n virkailijalle, että hän joutui olemaan vankeudessa Libyassa yhdeksän kuukautta ja häntä hakattiin joka päivä. Lopulta pakolaisen isä myi talonsa ja maksoi kiristyssumman. Päästessään vapaaksi tämä gambialainen pakolainen painoi omien sanojensa mukaan vain 35 kiloa ja kärsi kidutuksen aiheuttamista ruhjeista.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset