Koko Arafat-vuori on valkoinen, kun valkoisiin vaatteisiin pukeutuneet pyhiinvaeltajat pyrkivät samaan aikaan vuoren rinteille rukoilemaan. Mekassa on hajjin aikaan lähes kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa.
Ylivoimainen enemmistö pyhiinvaeltajista tulee ulkomailta.
– Tunnelma täällä Arafatilla on täysin uskomaton. Kaikki maailman muslimit toivovat voivansa olla täällä tänään. Kiitos Allahille, minä olen saanut tulla, sanoi egyptiläinen pyhiinvaeltaja Mahmour Awny uutistoimisto AP:lle.
– Todella hienoa. Tätä ei yksinkertaisesti voi ymmärtää tulematta tänne itse, kuvaili puolestaan pyhiinvaellukselle saapunut turkkilaisnainen.
Suurin yksittäinen kansallisuus ovat indonesialaiset.
Iranilaiset sen sijaan ovat tänä vuonna joukosta poissa Iranin ja Saudi-Arabian välisten kiistojen vuoksi. Asia on kiristänyt vakavasti maiden suhteita. Pienenä myönnytyksenä Saudi-Arabia on perustanut iranilaisille tv-kanavan jossa he voivat seurata hajjia vuorokauden ympäri persian kielellä.
Jäähyväissaarnan muistopaikka
Arafat-vuori on oikeastaan graniittikukkula Mekan itäpuolella. Vuorelle nouseminen on keskeinen osa muslimien pyhiinvaellusta Mekkaan. Pyhiinvaeltajien on tarkoitus viettää koko päivä Arafat-vuorella rukoillen Allahia antamaan heidän syntinsä anteeksi ja antamaan voimaa tulevaisuuteen. Rituaali päättyy auringonlaskun aikaan. Sen jälkeen pyhiinvaeltajat siirtyvät Muzdalifahiin, lukevat rukoukset ja lepäävät.
Islamin mukaan profeetta Muhammed nousi Arafatille ja piti jäähyväissaarnansa eli viimeisen julkisen puheensa. Profeetta kehotti mm. kuulijoitaan hylkäämään koston, kunnioittamaan omistusoikeutta ja olemaan veljiä keskenään.
Arafat-vuorelle kiipeämisen jälkeen toinen keskeinen rituaali on symbolinen Saatanan kivittäminen. Kivitys tehdään muistuttamaan Abrahamin ja Saatanan kohtaamista.
Koraanin mukaan Abrahamilla oli Allahin käsky uhrata poikansa Ismael. Tehtävä oli Abrahamin uskon koetus. Saatana yritti saada Abrahamin kieltäytymään, jolloin Abraham heitti saatanaa kivillä. Allah kuitenkin pelastaa Ismaelin viime hetkellä.