Meksikossa entistä oikeusministeriä vastaan on nostettu syytteet yli 40 opiskelijan katoamiseen liittyvässä tapauksessa.
Entinen oikeusministeri Jesus Murillo Karam johti aikanaan tapauksen erittäin kiistanalaista tutkintaa. Häntä syytetään sieppauksesta, kidutuksesta ja oikeuden estämisestä.
43 opiskelijaa katosi Meksikossa vuonna 2014. Ennen katoamistaan opettajaopiskelijat olivat ottaneet haltuunsa linja-autoja eteläisessä Guerreron osavaltiossa matkustaakseen mielenosoitukseen pääkaupunki Mexicoon.
Lue myös: Meksikon presidentti lupaa sotilaiden pidätyksiä kuuden vuoden takaisesta opiskelijaryhmän katoamisesta
Tutkijoiden mukaan korruptoitunut poliisi pidätti opiskelijat ja luovutti nämä huumekartellille, joka luuli opiskelijoita kilpailevan kartellin jäseniksi. Opiskelijoiden lopullisesta kohtalosta ei ole yksimielisyyttä, mutta vuonna 2015 maan silloisen hallinnon julkaiseman raportin mukaan kartelli tappoi opiskelijat ja poltti ruumiit.
Raporttia ei kuitenkaan ole laajalti pidetty uskottavana muun muassa omaisten keskuudessa. Lisäksi esimerkiksi riippumaton tutkijaryhmä hylkäsi jo samana vuonna raportin johtopäätökset perusteettomina.
Murillo Karamia pidetään virallisessa raportissa esitettyjen tietojen "arkkitehtina". Hän on tähän mennessä korkea-arvoisin syytetty tapauksessa.
Lue myös: Raportti: Opiskelijoiden sieppaamisesta epäiltyjä kidutettu Meksikossa
Viime viikolla syyttäjät kertoivat, että myös kymmenille muille epäillylle on annettu pidätysmääräykset. Heidän joukossaan on sotilashenkilöstöä, poliiseja sekä kartellin jäseniä.
Tapausta myöhemmin tutkimaan asetettu komissio on tuoreeltaan kuvannut tapausta "valtiolliseksi rikokseksi", johon osallistui eri instituutioiden edustajia. Komission mukaan sotilashenkilöstö kantaa ainakin osittain vastuuta tapauksesta, toisin kuin vuoden 2015 raportissa sanottiin.