Suunnitelma oikeuslaitoksen uudistamisesta on saanut runsaasti kritiikkiä. Senaatin istunto jouduttiin keskeyttämään mielenosoittajien tunkeuduttua senaattirakennukseen.
Meksikossa senaatti on hyväksynyt maan väistyvän presidentin Andres Manuel Lopez Obradorin kiistellyn esityksen, joka antaa äänestäjille mahdollisuuden valita tuomareita.
Suomen aikaa keskiviikkona järjestetyssä äänestyksessä uudistuksen puolella oli 86 senaattoria ja 41 oli sitä vastaan. Kongressin alahuone oli hyväksynyt uudistuksen jo viime viikolla.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Meksikosta tuli täten maailman ensimmäinen valtio, jossa kaikkien oikeusasteiden tuomarit voidaan valita kansalaisten äänestyksellä.
– Tällaista ei ole missään muussa maassa, kertoi AFP:lle tuomareiden ja asianajajien riippumattomuutta käsittelevä YK:n erityisraportoija Margaret Satterthwaite.
Suunnitelma oikeuslaitoksen uudistamisesta on saanut maassa runsaasti kritiikkiä. Senaatin puhemies Gerardo Fernandez Norona joutui keskeyttämään senaatin istunnon mielenosoittajien tunkeuduttua senaattirakennukseen tiistaina paikallista aikaa.
Senaattorit joutuivat mielenosoittajien takia siirtymään, mutta päivällä aloitettua istuntoa jatkettiin vielä samana iltana toisessa rakennuksessa.
Uudistukselle laajasti kritiikkiä
Lopez Obrador on halunnut viedä kiistellyn uudistuksensa maaliin ennen kuin hänen läheinen liittolaisensa Claudia Sheinbaum astuu presidentin virkaan 1. lokakuuta.
Lopez Obradorin mukaan nykyisessä järjestelmässä tuomioistuimet palvelevat poliittisen ja taloudellisen eliitin etuja. Hän on kuvaillut nykyisen oikeuslaitoksen olevan mätä, korruptoitunut ja täynnä nepotismia.
– Tätä uudistusta vastustavat ovat eniten huolissaan siitä, että he menettävät etuoikeutensa, koska oikeuslaitos palvelee vaikutusvaltaisia sekä valkokaulusrikollisia, vasemmistolainen Lopez Obrador sanoi lehdistötilaisuudessa.
Meksikon korkeimman oikeuden puheenjohtaja Norma Pina on varoittanut, että äänestäjien valitsemat tuomarit voivat olla aiempaa alttiimpia rikollisten painostukselle.
Meksikossa vaikutusvaltaiset huumekartellit pyrkivät säännöllisesti vaikuttamaan viranomaisten toimintaan lahjonnan ja uhkailun kautta.