Ruotsalainen Camilla Läckberg, 44, on yksi maailman luetuimpia kirjailijoita. Hänen kirjojaan on myyty yli 23 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa.
Camilla Läckberg halusi lapsesta asti kirjailijaksi, mutta ei alkuun uskonut itseensä. Kirjoittajakurssilla ajattelutapa muuttui.
– Kurssi antoi minulle todella paljon. Etenkin itseluottamusta ja uskoa, että pystyn tähän. Mystiikka kirjojen kirjoittamisen ympäriltä katosi, Läckberg sanoo.
Tapaamme luksushotelli Kämpissä Helsingissä. Tyylikkäästi meikattu ja kammattu menestyskirjailija on 17 päivän kirjakiertueella.
Ruotsiin jäivät aviomies, menestynyt vapaaottelija, 31-vuotias Simon Sköld ja yhteensä neljä lasta. Heistä nuorin, 3-vuotias Polly, on Läckbergin ja Sköldin yhteinen.
Mutta palataan perheeseen myöhemmin. Uutuuskirja Kultahäkki on syy, miksi Läckberg vierailee Helsingissä.
"Fayessa on paljon minua"
Fjällbacka-romaanit ovat monelle suomalaiselle tuttuja, mutta uutuusromaanin päähenkilö on uusi tuttavuus Faye. Hän pistää kirjan sivuilla tuulemaan. Kultahäkin teemana ovat petos, kosto ja naisten oikeudet.
– Minua huvittaa se, että luodessani Erican 15 vuotta sitten, hän oli hyvin samanlainen kuin minä. Luulen, että nyt 15 vuotta myöhemmin olen enemmän Faye kuin Erica. Fayessa on paljon minua.
Camilla Läckberg on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Siellä on mukavia perhekuvia, mutta myös kantaa ottavia päivityksiä.
– On oikeastaan hassua, ettei minulla ole ollut sosiaalisessa mediassa muuta agendaa kuin olla lukijoiden tavoitettavissa. Kaikki alkoi blogista 15 vuotta sitten, jolloin minusta tuli kirjailija. Blogini tarkoituksena oli vähentää dramatiikkaa siitä, mitä on olla kirjailija.
Hän kertoo halunneensa osoittaa, että se onnistuu myös pienten lasten äidiltä ja hän halusi olla läsnä lukijoille, sillä kirjailijat tuntuivat olevan tavoittamattomissa.
– Mutta tilanne on muuttunut samalla, kun olen itse muuttunut. Tapanani on sanoa, että olen aikuistunut vasta nyt. Tämä näkyy mielipiteissäni sosiaalisessa mediassa. Tiedän, kuka olen ja mitä edustan.
Camilla Läckberg on ottanut somessa selkeästi kantaa esimerkiksi naisten puolesta. Näin kävi esimerkiksi Ruotsin akatemian häirintäkohun aikana.
– Olen yhä vahvemmin sitä mieltä, että julkisuuden henkilöllä on vastuunsa. Omaa ääntään tulee hyödyntää parhaalla tavalla.
"Nelikymppisenä on fantastista"
Eikä ikääntyminen ole ikävää. Vuodet tuovat itsevarmuutta.
– Olen aina rakastanut ikääntymistä. Oli ihanaa täyttää 30 vuotta ja oli ihanaa täyttää 40 vuotta. Nelikymppisenä on fantastista.
– Ohittaessaan neljänkympin ei enää tarvitse niin paljon miettiä, mitä muut ajattelevat. Olen käyttänyt liikaa aikaa siihen, mitä ihmiset minusta ajattelevat.
– Neljäkymmenen jälkeen olen sinut itseni kanssa. Tiedän, ketkä rakastavat minua ja keitä itse rakastan. Luotan itseeni. En välitä enää pätkääkään ja se on ihanaa, Läckberg hymyilee.
"Lukiessa et ole koskaan yksin"
Menestyskirjailija on bisnesnainen ja sijoittaja ja neljän lapsen äiti.
– Olen erittäin ylpeä, että lapseni näkevät saavutukseni. Vanhimmat lapseni ovat 17- ja 15-vuotiaat. Tiedän heidän olevan minusta ylpeitä.
– Kyse ei ole siitä, että olen julkisuudessa. He näkevät, kuinka paljon teen töitä ja kuinka lukijat ympäri maailmaa arvostavat sitä.
Kirjailijan lapset rakastavat lukemista. Etenkin 15-vuotias tytär, joka lukee viisi tai kuusi kirjaa viikossa.
– Sanoin hänelle, että kirjojen rakastamisessa parasta on se, että ei ole enää koskaan yksin. Et koskaan, sillä voit aina halutessasi olla tärkeiden kirjojen ja henkilöiden kanssa.
Ex-miehen ex-vaimo ystävänä
Camilla Läckbergin perhekuviot eivät ole ne tavanomaisimmat. Kirjailija on naimisissa kolmatta kertaa ja uusi mies on hieman yli kolmekymppinen. Tämän lisäksi ex-miehen ensimmäinen vaimo on hänen hyvä ystävänsä.
– Alku oli todella vaikea kuten tavallisestikin erojen yhteydessä, jos löytää uuden kumppanin ja mustasukkaisuus alkaa lasten vuoksi. Pohdinta siitä, tuleeko tästä uudesta naisesta lasteni äiti.
– Meillä oli ensimmäiset vuodet juuri näin. Paljon konflikteja, mutta sitten molemmat tajusimme, että emme pidä riitelystä tai draamasta. Lisäksi tilanteesta kärsivät etenkin lapset.
Läckberg kertoo päättäneensä ratkaista tilanteen, mutta se ei onnistunut yhdessä yössä.
– Ensin menimme kahville ja puhuimme enemmän asioista. Se oli kuin tanssisi cha-chata. Kaksi askelta eteen ja yksi taakse.
– Vuosien varrella kaikki konfliktit katosivat ja opimme tuntemaan toisemme. Olemme kuin siskokset, jotka jakavat äitiyden. Osallistumme toistemme lasten elämään.
Menestyskirjailija on sitä mieltä, että vanhempien tulisi kantaa vastuunsa, laittaa omat tunteensa sivuun ja lasten tunteet etusijalle.
– Me olemme tehneet tämän ja olen siitä kovin ylpeä. Se on antanut myös minulle paljon. Olen saanut uuden ystävän elämääni.