Rahalla saa-trilogia teki ruotsalaisesta Jens Lapiduksesta maailmankuulun kirjailijan.
MTV Uutisten haastattelussa Jens Lapidus innostuu kertoessaan uudesta kirjastaan Sthlm Delete, tapahtumista oikeussalissa Suomessa sekä lapsiperheen arjesta. Lapidus paljastaa myös joululahjatoiveensa.
Menestyskirja toisensa perään. Aiheuttaako tämä paineita uuden kirjan kanssa?
– Ei sillä tavoin, että olen löytänyt itselleni hyvän tavan kirjoittaa. Kyllä taas siltä kantilta, että tiedän minulla olevan todella paljon lukijoita, jotka odottavat kirjaa. Vastaus on sekä että.
Jens Lapidus hymyilee kertoessaan Sthlm Deleten kirjoitusprosessista. Lopulta se johti siihen, että 30 prosenttia käsikirjoituksesta piti pistää uusiksi.
– Annoin palaa enkä suunnitellut kovin paljon. Minä vain kirjoitin, ja siitä tuli tosi hyvää tekstiä, mutta järjestymätöntä. Ollessani valmis huomasin, ettei juoni toimi. Siinä oli aukkoja ja loogisuus välillä kateissa, joten jouduin lopussa kirjoittamaan todella paljon uusiksi. Se oli aika stressaavaa, kirjailija virnistää.
Yksi kirjan päähenkilöistä, Emelie Jansson, muistuttaa Lapidusta enemmän kuin kukaan aikaisemmista hahmoista.
– Hän ei ole minä, mutta yhtäläisyyksiä on. Myös minä aloitin yritysjuridiikassa ja vaihdoin toisaalle.
– Yritysjuristin työ oli hyvin stimuloivaa, ja antoi paljon työtä aivoille. Monimutkaisia kysymyksiä ja juridiikkaa, mutta se ei koskettanut tänne, Lapidus sanoo ja osoittaa sydäntään.
– Yritysjuridiikassa tehdään töitä vain rahan kanssa ja minä halusin tehdä töitä ihmisten kanssa, puolustusasianajajaksi siirtynyt Lapidus sanoo.
Vankien suosikkikirjailija
Jens Lapidus kirjoittaa Tukholman alamaailmasta ja uusimassa kirjassaan paljon myös asianajajien maailmasta. Rikollisten joukosta ei löydy tällä kertaa suomalaisia sukunimiä.
– Mutta minulla on ollut asianajajana monta suomalaista asiakasta ja olen myös ollut oikeudenkäynneissä Suomessa.
Arvokuljetusryöstön oikeuskäsittely on jäänyt Lapidukselle erityisen hyvin mieleen.
– Miehet istuivat oikeussalissa ja valokuvaajat odottivat ulkopuolella, että pääsevät kuvaamaan heitä. Miehet ottivat kirjat naamansa eteen. Lehdessä oli iso kuva miehistä, jotka kaikki istuvat minun kirjani naamansa edessä, Lapidus kertoo huvittuneena.
Miehen kirjat ovatkin rikollisten suosiossa.
– Ruotsin vankiloiden kirjastoista tulee vierailukutsuja, sillä kirjojani lainataan eniten. Vain muutama viikko sitten pidin esitelmän Hallin vankilassa, joka on yksi Ruotsin tiukimmin vartioiduista vankiloista. Paikalla oli paljon väkeä.
Aamulla ketuttaa
Ruotsissa Lapidusta on kutsuttu supermieheksi. Moni on ihmetellyt miten ihmeessä hän ehtii tehdä kahta työtä ja olla vielä kolmen lapsen isä.
– Ruotsissa tätä on liioiteltu etenkin nyt, sillä vähensin kolmisen vuotta sitten asianajajan töitä. Teen töitä enää noin 40- 50 prtosenttia siitä, mitä ennen.
Kirjoittamiseen on enemmän aikaa, mutta samaan aikaan huomiota kaipaa myös perhe. Mikä sinua stressaa eniten?
– Se ehdimmekö lasten kanssa ajoissa päiväkotiin ja kouluun. Et halua tavata minua aamulla kello 7. En ole kovin mukava silloin. Olen aika äreä, Lapidus sanoo eikä näytä yhtään äreältä.
Arkea helpottaa myös se, että Lapiduksen vaimo on freelancetoimittaja, jolla on joustavat työajat. Myös isovanhemmat asuvat Tukholmassa ja auttavat perhettä.
Uudesta kirjasta jo ajatus
– Siitä tulee jatko Sthlm Deleteen. Idea on mielessäni, mutta en ole vielä kirjoittanut mitään. Enkä vielä kirjoitakaan, että vältän sen, että minun pitää lopussa kirjoittaa taas 30 prosenttia uusiksi.
– Kirjoittaminen on jonkinlaista terapiaa siihen, mitä kohtaan työssäni. Asiat ja ihmiset oikeussalissa. Olen kirjailija ainoastaan siksi, että olen asianajaja.
Joulun lähestyessä kysymme Jens Lapidukselta, minkä kirjan hän toivoisi saavansa joululahjaksi.
– Sofi Oksasen uusimman kirjan, Lapidus hymyilee.