Merta rantaan, kausi käyntiin – rapumies Hannu paljastaa videolla parhaat apajansa

2:50img
Julkaistu 21.07.2017 22:57

MTV UUTISET – STT

Rapumerrat ilmestyivät järviin ja jokiin perjantaina puoliltapäivin, kun tämän vuoden ravustuskausi alkoi. Rapusaaliista odotetaan hyvää.

Vesiin jäi viime kaudelta runsaasti pyyntikokoisia ja kasvavia rapuja, kertoo Luonnonvarakeskus.

Viileän alkukesän vuoksi parhaat rapusaaliit saataneen noin kaksi viikkoa tavanomaista myöhemmin.

Vain rekisteröityneet kaupalliset kalastajat saavat nykyisen kalastuslain mukaan myydä rapusaaliitaan. Rekisteröitymistä ei kuitenkaan vaadita, jos ravustaja myy yhden ravustuskauden aikana korkeintaan 300 rapua suoraan kuluttajille.

Saksiniekkoja saadaan yleensä saaliiksi Suomessa noin 3–4 miljoonaa kappaletta. Suurin osa saaliista on täplärapuja. Rapuja voi pyytää valtaosassa maata, ainoastaan Ylä-Lapissa ne eivät menesty.

Jokirapuja ja täplärapuja saa pyytää lokakuun loppuun saakka. Ravustukseen tarvitaan vesialueen omistajan lupa. Lisäksi 18–64-vuotiaiden on lunastettava kalastonhoitomaksu.

Kaikuluotain löytää karit

Nykyaikainen ravustaja etsii uudet ravustuspaikat tekniikan avulla, tiedottaa Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö (SVK).

Kalastus- ja mökkiveneissä on yleistynyt kaikuluotain. Sen avulla löytyy uusia vedenalaisia kivikoita mertojen pitopaikoiksi.

Uusimmat viistokaikuluotaimet näyttävät kivikot kymmeniä metrejä veneen sivuiltakin, joten karikoiden löytäminen on helppoa. Etenkin loppukaudesta ravustamattomat kohteet tarjoavat edelleen saalista, vaikka perinteisimmät paikat on jo ravustettu tyhjiksi.

SVK painottaa, että vastuullinen ravustaja ei levitä rapuruttoa. Helpoiten rutto siirtyy desinfioimattomien rapumertojen tai luvattomien rapuistutusten seurauksena.

On lisäksi syytä ottaa huomioon, että väliaikaiset sumputukset vieraassa vesistössä tai muualta pyydetyt syötit levittävät rapuruton itiöitä.

Syöttien pakastaminen tai mertojen kuivaaminen esimerkiksi saunassa riittää hävittämään ruttoitiöt.

Täplärapu on EU:n haitallisten vieraslajien listalla, eikä sitä tule levittää uusiin vesistöihin. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa