Hallituksen päätös ansiotuloverojen alentamisesta voi vesittyä, jos monet kunnat joutuvat rahapulan takia nostamaan kunnallisveron määrää. Paine sopeutuksiin kasvoi kehysriihen myötä kunnissa.
Hallituksen puoliväliriihen päätöksiin kuului kuntien valtionosuuksien leikkaaminen 75 miljoonalla eurolla, mikä on kahden prosentin kokoinen säästö kuntien peruspalveluiden valtionosuuksista.
Leikkaus lisää kuntien painetta tehdä sopeutustoimia, joihin voivat kuulua kunnallis- tai kiinteistöverojen korotukset.
Jos kunnat nostavat omalta osaltaan veroja, monen kotitalouden verohyödyt heikkenevät verrattuna siihen, mitä hallitus päätöksillään tavoittelee.
Lue myös: Hallituksen puoliväliriihi valmistui – tästä hallitus leikkaa, nämä verot kevenevät
Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio kertoo, että suurin osa kunnista kokee jo ennestään sopeutuspaineita.
– Kunnat itse katsovat, kuinka suuri paine (veronkorotuksille) tulee. Kunnat kertoivat talousbarometrissa, että kolmella neljästä on sopeuttamispaineita. Ei tämä valtionosuuksien leikkaus sitä painetta helpota, Punakallio sanoo.
Monet kunnat ovat olleet jo pitkään taloudellisesti tiukoilla, mutta verojen korotuksia on viime aikoina kavahdettu usein viimeiseen asti.
– Viime aikoina veronkorotukset ovat olleet maltillisia. Kunnallisveroon on kohdistunut enemmän korotuksia kuin kiinteistöveroon, mutta kokonaisuutena maltillisesti. Kiinteistöveroa ei ole korotettu kuin aika harvakseltaan, vaikka on ollut mahdollista korottaa enemmän, Punakallio toteaa.
Kevään kuntavaalissa veronkorotuksille herkemmin suopeat Sdp ja vasemmistoliitto ylsivät vaalivoittoihin, mikä voi hieman vaikuttaa kuntien veropolitiikkaan.
Lue myös: Kuka hyötyy palkkaveroalesta? Lindtman ja Purra täysin eri linjoilla
Kompensoidaanko yhteisöveroale?
Yhteisöveron alennus vuonna 2027 laskee myös kuntien verotuloja, mutta perinteen ja hallitusohjelman mukaan valtion pitäisi kompensoida tämä menetys kunnille.
– Oli yllätys, ettei kompensaatiosta ole nyt ollut vielä mainintaa. Uskon kuitenkin, että kuntien menetykset kompensoidaan, koska siitä on vahva perinne ja kirjaus hallitusohjelmassa, pääekonomisti pohtii.
Jos kompensaatiota ei tapahtuisi, kunnat olisivat helisemässä.
– Siinä puhuttaisiin sadoista miljoonista euroista, Punakallio sanoo.
Sopeuttaminen voi tarkoittaa myös leikkauksien tekemistä, mutta osassa kuntia se tie on jo kuljettu loppuun.
– Ei ole sellaista kuntaa, jossa olisi olemassa valmis pankki, josta turhia toimia leikattaisiin. Löysät on leikattu jo moneen kertaan. Taloustilanne hyvin tiukka, Punakallio kertoo.
1:36Palkkaveroon muutoksia – näin Pentti Perusmiehelle ja Hillevi Hyvätuloiselle käy.