Kävelijä Aku Partanen lähti toteuttamaan EM-mitalitavoitetta 50 kilometrin matkalle täydellisesti, mutta törmäsi lajin ainutlaatuiseen ja raadolliseen elementtiin, C Moren yleisurheiluselostaja Antero Mertaranta pohtii.
Pääkuvan video: Aku Partanen kommentoi MTV Sportille tuskaisaa kilpailua, joka päättyi hänen osaltaan keskeytykseen.
Suomalaiskävelijät Partanen, Jarkko Kinnunen, Aleksi Ojala ja Tiia Kuikka kokivat armottoman rääkin Berliinin EM-kisoissa tiistaina. Yli 30 asteen noussut lämpötila hyydytti useita urheilijoita matkan varrelle, heidän joukossaan Partanen ja Ojala.
Mertaranta, joka on seurannut suomalaisia huippukävelijöitä ja arvokilpailuita läheltä jo vuosikaudet, vaikuttui näkemästään.
– Keneltäkään mitään pois ottamatta, 50 kilometrin kävely on järisyttävin yleisurheilulaji, Mertaranta naulaa.
– Siinä on niin paljon muuttuvia tekijöitä. Koskaan ei välttämättä tiedä tarkkoja olosuhteita ja sitä, miten nesteytys toimii ja toteutuu. Tästä on nähty lukuisia esimerkkejä arvokisahistoriassa. Tänään Aku oli täysin sen uhri.
Alla Aleksi Ojalan kommentit. Juttu jatkuu alla!
1:08
Partanen kertoi tunteneensa heti kisan alussa, että juoma ei imeydy, vaikka hän on käyttänyt samaa urheilujuomaa vuodesta 2013 lähtien. Lopulta neste tuli ylös ja energiatankit tyhjenivät täysin.
Lupaavasti alkanut kisa päättyi noin 38 kilometrin kohdalla.
– Aku lähti kävelemään juuri niin kuin pitikin, hän lähti tekemään kauden näyttöjen mukaista suoritusta. Hän oli tehnyt valmentajansa Valentin Konosen kanssa suunnitelman vauhdinjaosta, ja teki oikein ratkaisun, kun ennakkosuosikki Matej Toth nykäisi, eikä lähtenyt mukaan. Kaikki meni niin kuin piti. Mutta sitten tuli nämä muuttuvat tekijät, jotka tekevät 50 kilometrin kävelystä niin ennalta-arvaamattoman ja raadollisen, Mertaranta näkee.
"Tässä ei piruuttaan keskeytellä!"
Ojala summasi kävelijöiden asenteen Ylelle kisan jälkeen: kilpailu kävellään maaliin tai sitten radalta lähdetään vaakatasossa paareilla. Mertaranta on huomannut saman seurattuaan muun muassa Kinnusta, Antti Kempasta ja Konosta kisatilanteissa.
– Parhaimmillaan se on ollut mieletöntä katsottavaa. Pahimmillaan on tullut itsellekin sellainen olo, että "voi pojat, nyt pitäisi luovuttaa".
– Siinä lajissa ei piruuttaan keskeytellä. Nämä urheilijat vetävät itsensä kuoleman rajamaille, eivätkä sittenkään meinaa keskeyttää!
Jarkko Kinnunen koki kovia tiistain kisassa. Juttu jatkuu alla!
0:24
Mertarantaa kiehtoo lajissa fyysisten, henkisten, aineenvaihdunnallisten ja olosuhteisiin liittyvien seikkojen sekoittuminen. Tässä sopassa pienikin häiriö voi aiheuttaa tänään nähtyjä vaikeuksia.
– Sano toinen urheilumuoto, jossa huippu-urheilija haluaa antaa itsestään kaiken, mutta luonto ja olosuhteet ovat noin määräävässä asemassa. Talviurheilussa tämä toteutuu välineiden kautta, suksi ei saata kulkea mihinkään. Mutta 50 kilometrin kävely on tässä mielessä poikkeuksellinen.
– Kun puhutaan yleisurheilusta, jos urheilija on tietynlaisessa kunnossa ja hän ei sairastu, Partasen kokemaa tilannetta ei pääse tapahtumaan. Hän tekee jonkinlaisen tuloksen kuitenkin, ja sitä voi peilata aikaisempiin tuloksiin. 50 kilometrin kävelyssä tämä ei päde. Maailman huiput ovat kohdanneet saman ongelman, Mertaranta huomauttaa.
Lajille tehtävä jotain
Yli 13 kilometrin tuntivauhtia lähes neljä tuntia paahtavassa helteessä. Kuulostaa sadistiselta.
Sitähän 50 kilometrin kävely on, mutta Mertarannan mielestä kilpailutilanteisiin pitäisi saada muutoksia. Kisaaminen tämän päivän olosuhteissa ei hänen mielestään palvele lajia.
– On ilmiselvää, että kansainvälisen yleisurheiluyhteisön on tehtävä jotain tälle lajille. Joko kisa pitää aloittaa aamukuudelta tai sitten se on käveltävä myöhään illalla. Olen itsekin tavallisena työntekijänä törmännyt arvokisoissa ääriolosuhteisiin, esimerkiksi Osakan MM-kisoissa 2007 ja Pekingin olympialaisissa 2008. Urheilijoiden piti näissä olosuhteissa vielä kävellä 50 kilometrin kisa – se oli ihan helvettiä!
– Tässä on pakko tehdä muutos, kuten maratonin kohdalla on tehty. Hyvät kävelijät ovat aina hyviä, mutta laji kärsii liikaa näiden olosuhteiden takia, Mertaranta summaa.