Kilpakävelijät törmäävät rajuun totuuteen Dohan MM-kisoissa kello 23.30 alkavassa kilpailussa. Miehet starttaavat toivoakseen alle neljässä tunnissa sujuvaan urakkaansa täysin tankein, mutta nestettä häviää kehosta yli kaksi litraa tunnissa, yhteensä 10–11 kiloa.
LUE MYÖS: Raakaa peliä MM-Dohan pätsissä: Suomalaismaratoonari joutui pyörätuoliin, Alisa Vainio karussa jamassa
Suomalaiskävelijät Aku Partanen ja Jarkko Kinnunen aikovat imuroida Suomen joukkueen juottopisteeltä kahden kilometrin välein nestettä niin paljon kuin sitä ennättää imeytyä eli 5,5–6,5 litraa.
Vajausta syntyy siis väistämättä ja tuskallisen paljon.
– Näissä oloissa kävely on hirveetä jo tunnin jälkeen, Partasta valmentava Valentin Kononen kuvaa kokemusta.
– Lopputulos on kuitenkin sama, oli kylmä tai kuuma. Oloihin nähden täysillä mennään joka tapauksessa.
Dohan oloissa vauhtia on hillittävä. Suomalaiskaksikko pyrkii etenemään ratkaisuhetkiin muiden vauhtia juuri tarkkailematta ja kehoaan kuunnelleen.
– Tuskin harmittaa, jos huomaan aloittaneeni liian hiljaa, Partanen ennakoi päivä ennen kilpailua.
– Ei voi alussa lähteä keulimaan, 13 arvokisat käynyt Kinnunen vahvisti.
Liivi auttaa parhaimmillaan maaliin asti
Molemmat suomalaiset pukeutuvat kehoa viilentävään liiviin vajaa tunti ennen starttia. Liivin pitäisi viivästyttää kehon lämmön kohoamista 38 asteeseen ainakin parillakymmenellä minuutilla eli noin viiteen kilometriin.
Jos urheilija onnistuu vauhdinjaossaan, kehon lämpötila voi pysyä liivin ansiosta alempana kohoavalla lämpökäyrällä maaliin asti.
– Liivit ovat yleistyneet muillakin viime vuosina, joten tuskin me tästä saamme mitään kilpailuetua, Urheiluliiton kävelyvalmentaja Jani Lehtonen kertoi.
LUE MYÖS: Meneekö tämä leikki jo liian pitkälle? MM-maratoonarilta hyytäviä sanoja kilpailijan tilasta – "Hän näytti kuolleelta"
Kilpailussa kierretään kahden kilometrin lenkkiä, jossa joukkueilla on yksi oma juottopiste ja järjestäjillä kaksi. Suomalaiset ottavat suolalla höystettyä urheilujuomaa omalta asemalta ja käyttävät viilennykseen järjestäjien jakamia vesisieniä.
– Normaalisti neste imeytyy ensimmäisellä kympillä vähän nihkeästi, mutta nyt uskon, että vatsa alkaa vetää vettä todella nopeasti, Partanen ennusti.
4:00
Lääkäri lähtötelineissä
Kävelijät sanovat hillitsevänsä helteellä vauhtiaan, ettei "termostaatti petä". Kehon lämpötila ei saisi nousta yli 40 asteeseen.
MM-joukkueen lääkäri Ilkka Räsänen seuraa 50 kilometrin kilpailua valppaana ja kuvaannollisesti lähtötelineissä siltä varalta, että suomalaisten maltti ei riitä.
– Pitää välttää tilanne, jossa hikoilusysteemi ei enää toimi, kun keho ylittää tietyn lämpötilan. Puhutaan lämpöhalvauksesta, kun hikoilu lakkaa ja ihminen tuntee, että hänellä on helteestä huolimatta kylmä, Räsänen kertoo.
– Kun kehon lämpö nousee yli 40 asteen, kyseessä on terveyttä uhkaava tila. Normaalisti ihminen kuitenkin uupuu ennen kuin mennään hengenvaaralliseen tilaan, mutta rajamaille kilpailussa vedetään.
LUE MYÖS: Dohan MM-maratonin mitalitaistelussa hurjaa draamaa, kärkinaiset olivat luovuttaa – "Jatkoin rukoillen"
Lääkäri joutuu puuttumaan peliin, jos urheilijan terveys on vaarassa.
– Keskeytystä pitää harkita, kun kävelijän vauhti hiipuu eikä häneen saa enää kontaktia ja uupumus alkaa näkyä myös koordinaatiossa, Räsänen kertoi.
Ratkaisun paikka
Kononen on vakuuttunut, että kilpailun ratkaisu nähdään vasta 30 kilometrin jälkeen. Lopulliset kärkipään urheilijat ovat astelleet siihen asti ällillä ja voimiaan säästellen.
– Erityisesti tässä kilpailussa korostuu se, miten rasitus alkaa vaikuttaa 30 kilometrin jälkeen. Jokaisen täytyy yksilöllisesti hallita vauhdinjako siihen asti. 30 kilometrin jälkeen alkaa paljastua, ketkä ovat sen osanneet, Kononen ennusti.