Merz pyrkii muodostamaan hallituksen sosiaalidemokraattien kanssa

AOP Friedrich Merz 24.2.2025
Kuvassa Friedrich Merz vastaanottaa kukkia ennen CDU:n puoluehallituksen kokousta.
Julkaistu 24.02.2025 16:11

MTV UUTISET – STT

Saksan kristillisdemokraattien johtaja Friedrich Merz kertoi maanantai-iltapäivänä odotetusti, että hän pyrkii muodostamaan hallituksen sosiaalidemokraattien kanssa. 

Merz sanoi tiedotustilaisuudessa puolueiden olevan nyt sellaisessa asemassa, että hallituksen muodostaminen on mahdollista, ja juuri sitä kristillisdemokraatit haluavat.

Kristillisdemokraattien (CDU/CSU) 28,6 prosentin ääniosuus jäi sunnuntaisissa liittopäivävaaleissa hieman puolueen odotuksista. Väistyvässä hallituksessa ollut liberaalipuolue FDP sekä vasemmistopopulistinen BSW jäivät alle viiden prosentin äänikynnyksen ja siten liittopäivien ulkopuolelle.

Yliopistonlehtori Kimmo Elo Itä-Suomen yliopistosta arvioi aiemmin STT:lle, että mahdollisia enemmistöhallituspohjavaihtoehtoja on käytännössä kaksi. Kyseeseen tulee kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien (SPD) kahdestaan muodostama hallitus, tai sitten vihreät voidaan ottaa siihen mukaan, jolloin hallituksella olisi hieman vankempi enemmistö.

Osin äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) jätetään hallitusyhteistyön ulkopuolelle, vaikka se nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Hallitusneuvotteluista on Elon mukaan odotettavissa vaikeat. CDU:llä ja SPD:llä on suuria linjaeroja etenkin talouden suhteen.

– Ne konseptit, jolla Saksan taloutta lähdettäisiin kääntämään kasvu-uralle, ovat hyvin erilaiset. Eli yhteen sovitettavaa on hyvin paljon, mutta kun optioita on noin vähän, se luo sinne paineen tehdä kompromisseja, Elo sanoo.

Vaalituloksessa näkyy Elon mukaan se, että niin sanotun liikennevalokoalition hallituskausi on ollut sekava ja riitaisa. Elo kuvailee SPD:n tulosta "katastrofiksi". Puolueen 16,4 prosentin ääniosuus on historiallisen heikko.

– Puolue varmasti tulee keskustelemaan, haluavatko he mennä unionin apupuolueeksi hallitukseen, joka tulee tekemään hyvin toisenlaista politiikkaa.

Toinen vaihtoehto olisi, että SPD menisi oppositioon, jotta oppositiopolitiikka ei jäisi AfD:n varaan.

– Saksassa on perinteisesti ollut semmoinen ajatus, että opposition pitäisi olla myös rakentava ja esittää vaihtoehtoja. AfD:hän ei tunnetusti esitä juurikaan vaihtoehtoja, vaan tyytyy ainoastaan haukkumaan, kritisoimaan ja polarisoimaan.

Tuoreimmat aiheesta

Saksa