Pienen piirin pelitapahtumasta on kasvanut vuosikymmenien aikana massatapahtuma. Ropecon alkoi Helsingin Messukeskuksessa perjantaina ja jatkuu sunnuntaihin asti.
Ropecon mainostaa itseään Euroopan suurimpana vapaaehtoisvoimin järjestettävänä roolipelitapahtumana. Tapahtuman pääjärjestäjä Antti Pollari kertoi MTV Uutiset Livelle, että tapahtumaa on järjestetty jo 90-luvulta asti.
– Meillä on 30. tapahtuma tänä vuonna. Tänään (lauantaina) sisälle on tullut noin 5 900 kävijää, mikä on viime vuoden kokonaismäärä. Jännityksellä odotan, kuinka suureksi kävijämäärä kasvaa tänä vuonna, Pollari sanoo.
Hän iloitsee siitä, että aikoinaan pienen porukan harrastus on levinnyt laajempaan tietoisuuteen.
– Nörttikulttuuri on nyt enemmän mainstream. On hyväksyttävämpää olla rehellisesti nörtti. Ennen siinä oli pieni stigma.
– Olen iloinen, että on ok olla sitä, mitä on. Ei tarvitse peitellä vaan voi julistaa koko maailmalle, Pollari pohtii.
Tapahtumaan osallistunut Mika Ylöstalo kertoo harrastaneensa roolipelejä parin vuoden ajan.
– Tulin tänne kavereiden mukana. He kehuivat tapahtumaa, ja täällä on ollutkin tosi mukava ilmapiiri.
Ylöstalon hahmo on Fenris Dragon Age -pelistä. (Ylössalo on ylempänä olevassa kuvassa suippokorvainen hahmo vasemmalla)
Hän kertoo tehneensä mielikuvitushahmon koko puvun suippoine korvineen itse.
– Tein kaiken itse, paitsi miekan teki veljeni. Liimasin korvat iholiimalla korvan taakse, että ne varmasti pysyvät. Ylössalo sanoo.
Festivaaleilla voi muun muassa pelata erilaisia lautapelejä tai larpata (live action role play). Molemmissa henkilö luo itselleen mielikuvitushahmon. Lautaroolipelissä pelaajat voivat kertoa esimerkiksi pöydän ääressä, miten heidän hahmonsa reagoi annetussa tilanteessa. Liveroolipelaamiseksi eli larppaukseksi kutsutaan peliä, jossa henkilö eläytyy hahmossaan tilanteeseen ja improvisoi muiden mukana tarinaa eteenpäin. Pelillä on yleensä johtaja, joka antaa tarinalle raamit ja pelaamiselle säännöt.