Viime vuoden lokakuussa Yhdysvalloista maailmalle levinnyt #metoo-kampanja on puhuttanut Suomessakin kampanjan alusta alkaen. Suomessa #metoo:n myötä on tullut esiin esimerkiksi lukuisia häirintätapauksia eri oppilaitoksissa.
Nyt myös Opetushallitus on reagoinut koulumaailmasta esiin nousseisiin tapauksiin uudella ohjeistuksella.
Tänään Opetushallitus julkaisi peruskouluille, lukioille ja toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille oppaan seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemisestä ja siihen puuttumisesta.
– Jokaiselle lapselle ja nuorelle on taattava koskemattomuus, turvallisuus ja mahdollisuus kasvaa omana itsenään, suojassa häirinnältä ja hyväksikäytöltä. #Metoo-ilmiön myötä esille tulleet tapaukset osoittavat, että lasten ja nuorten suojelemiseksi on tehtävä enemmän, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.
– Mediassa viime kuukausina käsitellyt laajat häirintätapaukset ovat olleet syvästi järkyttäviä, ministeri sanoi Opetushallituksen järjestämässä tiedotustilaisuudessa.
Lue myös:
Oppaassa on toimintaohjeita muun muassa rehtoreille, opettajille ja huoltajille. Oppaaseen on koottu ohjeita myös oppilaille.
Kaikkein vakavimmaksi asiaksi Grahn-Laasonen nostaa sen, että lasten ja nuorten hätään ei ole aina puututtu. Opas on laadittu opetusministerin toimeksiannosta.
"Hätään ei aina puututtu"
MTV Uutiset on kertonut viime kuukausien aikana useammasta tapauksesta, joissa opettajan oppilaisiin kohdistama häirintä on kestänyt vuosikausia.
Oppilaitoksilla on yksiselitteinen lain tuoma velvoite ehkäistä ennalta seksuaalista häirintää ja puuttua siihen.
– Kaikkein vakavinta on se, ettei lasten ja nuorten hätään ole aina suhtauduttu vakavasti, ei ole uskottu eikä puututtu, Grahn-Laasonen sanoo.
Uudessa ohjeistuksessa painopiste kiinnitetään erityisesti keinoihin, joilla häirintään voidaan puuttua ja ennaltaehkäistä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää tänä keväänä varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen, toisen asteen oppilaitosten ja korkeakoulujen oppimisyhteisöjen turvallisuuskulttuuria kehittävän toimenpideohjelman. Ohjelmassa käsitellään myös häirinnän ehkäisyä.
Löydät Opetushallituksen oppaan tämän linkin takaa.