Kouluväkivallan kitkemiseen on yksi lääke, kertoo opetusministeri MTV:lle: "Tarvitaan riittävästi aikuisia, ei vain koulujen tehtävä"

Anna-Maja Henriksson 2508 LK
Lehtikuva
Julkaistu 26.08.2023 07:01
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Kiusaamiseen ja väkivaltaan tulee viipymättä puuttua, toteaa opetusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) MTV Uutisille.

Ministerin mukaan koulukiusaamisen vastaisessa työssä tarvitaan toimivia käytäntöjä ja riittävästi aikuisia.

Turvallisuus kouluissa on keskeinen osa hyvinvointia. Kiusaamiseen ja väkivaltaan tulee viipymättä puuttua, ministeri linjaa.

Kouluväkivalta nousi jälleen tapetille, kun MTV:n SOS-ohjelmassa keskusteltiin aiheesta lapsiasiavaltuutetun kanssa. 

Lue ja katso lisää: Lapsiasiavaltuutettu varoittaa kouluväkivallasta ja kuormituksesta: "Opettajien hätähuuto on suuri – he eivät kohta jaksa enää"

11:23img

Yläasteikäisten kiusaamisen ja ahdistuneisuuden kokemukset ovat entisestään lisääntyneet, selviää THL:n kouluterveyskyselystä. SOS-ohjelmassa pohdittin sitä, miten on mahdollista, että kiusaamiseen ei vieläkään onnistuta puuttumaan.

– Luulen, että siihen yritetään puuttua aika napakastikin, mutta syystä tai toisesta nämä ohjelmat eivät sitä vähennä, totesi Elina Pekkarinen, ja kuvaili tilanteen olevan tuskastuttava.

– Kyllä tämä suoraan sanoen tuskastuttaa, koska Suomessa on kuitenkin hyvä ymmärrys siitä, että koulussa esiintyvä kiusaaminen, jota väkivallaksikin voi kutsua ja pitäisi kutsua, on erittäin vakava uhka lapsen ja nuoren mielenterveydelle. Meillä on vakavia esimerkkejä siitä, millaisiin tekoihin se voi johtaa. 

SOS – Save Our Sote

MTV:n ohjelmasarjassa sote-aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? 

"Ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että kouluissa on riittävät voimavarat"

Ministerin mukaan työtä pitää syventää.

Suomessa on pitkään tehty työtä kouluväkivaltaa ja koulukiusaamista vastaan. Työtä pitää edelleen jatkaa ja syventää. Koulukiusaamisen vastaisessa työssä tarvitaan muun muassa toimivia käytäntöjä ja riittävästi aikuisia, sanoo Henriksson. 

Ministeri linjaa, että kiusaamisen ehkäisemiseksi on ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että kouluissa on riittävät voimavarat huomata häiriökäyttäytyminen ajoissa ja puuttua siihen tehokkaasti. 

Lähtökohtana kiusaamisen ehkäisemiselle on, että opetuksen järjestäjillä ja kouluilla on velvollisuus turvata lapsille ja nuorille turvallinen oppimisympäristö.

"Kiusaamisen ehkäisy laaja yhteiskunnallinen tehtävä"

Ministeri huomauttaa, että koulujen työrauhan edistämisessä ei ole kyse vain oikeudellisista keinoista. 

– Työssä ensisijaisesti korostuu koulujen toimintakulttuuri ja –tavat, oppilaiden osallisuus ja huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö. Kiusaamisen ehkäisy ja siihen puuttuminen on laaja yhteiskunnallinen tehtävä. 

Henriksson muistuttaa, että koulukiusaaminen ja -väkivalta ei rajoitu vain kouluun, sen ehkäiseminen on koko yhteiskunnan asia.

"Nyt on tärkeää, että seurataan, miten lakimuutoksia on sovellettu käytännössä"

Viime hallituskaudella on tehty erilaisia lakimuutoksia, joiden tavoitteena on ollut ehkäistä kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa kouluissa ja oppilaitoksissa sekä turvata turvallinen opiskeluympäristö kaikille. 

– Nyt on tärkeää, että seurataan, miten lakimuutoksia on sovellettu käytännössä. Näin saadaan osaltaan tietoa mahdollisista uusista lakimuutostarpeista. 

Ministeri nostaa esiin Etelä-Karjalan.

– Hallitusohjelman mukaisesti kouluväkivallan ennaltaehkäisyssä ja väkivaltatilanteisiin puuttumisessa otetaan käyttöön yhtenäiset suunnitelmat ja toimintamallit hyödyntäen olemassa olevia toimintamalleja, kuten Etelä-Karjalan mallia. 

Katso myös: Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen nuorten kasvaneesta väkivallasta: "Pidän tätä kehitystä todella huolestuttavana"

5:35img

Tuoreimmat aiheesta

Anna-Maja Henriksson