Kun Chicago Bullsin menestyskaudesta 1997–1998 kertova ESPN:n dokumentaarinen minisarja The Last Dance ei ollut vielä ilmestynyt, Michael Jordan kertoi olevansa huolissaan sen luomasta henkilökuvasta.
Jordan kertoi pelkäävänsä, että katsojat alkavat pitää häntä vanhoista videonauhoista ja tuoreista haastatteluista koostetun dokumentin nähtyään "kamalana ihmisenä".
Sunnuntaina Yhdysvalloissa ilmestynyt ja maanantaina Netflixiin tulleen dokumentin ensijaksoissa huomiota herättää ainakin Jordanin käytös Bullsin pitkäaikaista urheilujohtajaa Jerry Krausea kohtaan.
Bullsin ja koko koripallomaailman suurin supertähti kiusaa avoimesti lehdistön ja joukkueen edessä lyhyttä ja tukevaa Krausea.
– Jerry, haluatko harjoitella hieman layupeja meidän kanssamme? Jordan huikkaa areenan käytävällä ennen ottelua ohi kulkevalle Krauselle.
– Jep, kuuluu Krausen alistuva vastaus.
– Pitää laskea koreja alemmaksi, Jordan sivaltaa.
Toisessa mukaan otetussa kohtauksessa Krause saa Jordanilta vielä suorempaa kuittailua Bullsin joukkueharjoitusten tauolla.
– Ovatko nuo niitä pillereitä, jotka pitävät sinut lyhyenä? Vai ovatko ne sittenkin laihdutustabletteja? Jordan utelee Krauselta, joka jää tilanteessa sanattomaksi.
The Last Dance -dokumentin perusteella Jordanin penseä suhtautuminen seuran GM:ää kohtaan johtui siitä, että tämä halusi ottaa liian suurta kunniaa itselleen Chicago Bullsin menestyksestä NBA:ssa.
Krause oli sanonut haastattelussa, että pelaajat eivät voita mestaruuksia, seurat voittavat niitä. Hän sanoi myöhemmin joutuneensa väärin siteeratuksi, mutta Jordan oli jo tehnyt urheilupomon lausunnosta pysyvän mentaalisen merkinnän itselleen.
"Kävelin ulos huoneesta"
Phil Jacksonin Bullsin valmennukseen palkanneen ja pelaajaryhmään Scottie Pippenin sekä Toni Kukocin kaltaisia lahjakkuuksia rahdanneen Krausen välit olivat kalseat myös muidenkin kuin Jordanin kanssa.
– Keskinäinen suhteemme muuttui sellaiseksi sirkukseksi, ettei ollut enää mitään mahdollisuutta sovintoon, Jackson kertoo dokumentissa.
Kesällä 1997 Jacksonin ja Krausen välit olivat niin tulehtuneet, että vaikutti siltä kuin Jackson ei enää jatkaisi Bullsin valmennuksessa. Kuuden miljoonan dollarin vuosipalkka ja omistaja Jerry Reinsdorfin anelu saivat päävalmentajan pään lopulta kääntymään.
Ennen kauden alkua Krause kuitenkin ilmoitti Jacksonille tämän olevan hänen viimeinen kautensa Bullsissa, vaikka joukkue voittaisi kaikki runkosarjan 82 otteluaan.
– Sanoin hänelle "selvä" ja kävelin ulos huoneesta, Jackson muistelee.
LUE MYÖS: Michael Jordan päätyi 21-vuotiaana NBA-tulokkaana bileisiin, joista hän halusi äkkiä karkuun – "En ollut koskaan nähnyt sellaisia asioita"
Vuonna 2011 Krause kertoi, ettei hän ollut edelleenkään puheväleissä Jacksonin kanssa henkilökohtaisten syiden vuoksi.
Vuonna 2003 Bullsin GM:n paikalta syrjäytetty Krause kuoli 77-vuotiaana vuonna 2017.
Pippen solvasi joukkueen bussissa
Myös Bullsin toinen tähtipelaaja Scottie Pippen ajautui avoimeen konfliktiin Krausen kanssa. Hän oli urheilupomolle katkera siitä, kuinka vähän sai palkkaa supertähteydestään huolimatta.
1990-luvun alussa sorvattu seitsemän vuoden mittainen sopimus kärsi rajua inflaatiota, kun NBA kasvoi taloudellisesti jättimäisin harppauksin samalla vuosikymmenellä. Bulls ja Krause eivät suostuneet neuvottelemaan sopimuksen ehtoja uusiksi, vaikka Pippen oli joukkueensa toiseksi suurin tähti ja sai vastineeksi vasta kuudenneksi parasta palkkaa.
Koko NBA:ssa kärkiviisikkoon lukeutunut Pippen oli liigan palkkatilaston sijalla 122.
Krause myös yritti kaupata Pippeniä useille seuroille kesällä 1997, eikä kertonut asiasta pelaajalle. Tiedon paljastuttua laituri aloitti avoimen vihanpidon.
Sentteri Bill Wennington kertoo The Last Dancessa, miten Pippen ylitti rajan ja meni loukkauksissa henkilökohtaisuuksiin.
Myös Jackson muistaa Pippenin käytöksen menneen yli, kun hän alkoi ladella solvauksia kuuluvalla äänellä joukkueen bussin takaosasta. Krause istui etupenkillä.
– Meidän oli sanottava, että hän rajoittaisi vähän, Jackson kertoo.
Wenningtonin mukaan Pippenin huutoja ei voi toistaa dokumentissa.
Vaikka Pippen kärsikin 1990-luvun loppua kohden palkkakuopastaan, hän tienasi NBA-urallaan lopulta yli 109 miljoonaa dollaria – se on enemmän kuin itse Michael Jordan sai pelaajapalkkioina.
– Kiitos huolenpidosta, Scottiellakin meni ihan ok, pelaajan ex-vaimo Larsa Pippen huomautti Twitterissä.