Suomi ja suomalainen koulusysteemi pääsee esille Michael Mooren uusimmassa dokumentissa "Where to Invade Next", joka saa ensi-iltansa tänään perjantaina. Suomessa kuvauksia tehtiin muun muassa Vantaan Hämeenkylän koulussa, jonka rehtori Pasi Majasaari sai kuvauksissa puhua ummet ja lammet, lopputuloksessa on vain välähdyksiä.
– Moore oli kyllä oikein kiva, mutta vähän ihmettelen hänen tyyliään tehdä dokumenttia. Omia vahvoja ajatuksia usein vain vahvistettiin. Joka tapauksessa tämä on Mooren ehdottomasti positiivisin elokuva koskaan, kertoo Majasaari MTV:lle.
Vain välähdyksiä päätyi lopputulokseen
Oscar-palkittu Michael Moore vieraili vuosi sitten toukokuussa kuvausryhmänsä kanssa Vantaan Hämeenkylän koululla. He olivat koululla kokonaisen päivän.
– He kuvasivat ihan valtavasti kaikkea, jututtivat oppilaita ja minua. Moore oli todella mukava, jammaili musiikkiluokan kanssa auditoriossa, mutta ei siitäkään ole mitään dokumentissa. Todella paljon kuvattiin ja valmiissa dokkarissa on vain välähdyksiä.
Mooren kuvausryhmä kuvasi dokumenttia 12 maassa ja Suomessa kuvattiin Ressun, Vaskivuoren ja Vantaan Hämeenkylän kouluissa.
– Kuvaukset on tehty niin, että katsoja ei edes tajua missä koulussa ollaan. Kuvataan tavallaan koululaitosta kokonaisuudessaan. Minuakin haastateltiin pitkästi ja lopputulokseen mahtui pari lausetta. Esimerkiksi kohta, jossa sanon "Unbelievable" [uskomatonta].
Suomen koulua ylistettiin ja yksinkertaistettiin
Uudessa elokuvassaan valloitusretkelle ympäri maailmaa löytääkseen keinoja, joilla Yhdysvaltojen pahimmat ongelmat ratkaistaan.
– Minun tulkintani on, että Moore halusi kertoa, että suomalaisen koulun menestyksen salaisuus on "no homework" eli ei kotiläksyjä. Toinen puoli on se, että Suomessa ei ole standarisoituja kokeita, joissa koulujen pitäisi vähän väliä todistaa paremmuutensa. Luojan kiitos ei olekaan, niihin menisi hirveästi aikaa.
– Yhdessä kohdassa puhutaan Pisa-menestyksestä, jossa esimerkiksi Singapore on mennyt Suomen ohi. Minä olen joka tapauksessa sitä mieltä, että me ei voida uhrata lapsia tällaiseen kilpailuun. Lapsilla pitää olla aikaa leikkiä, pelata jalkapallo ja soittaa kitaraa.
Positiivisin dokumentti koskaan
Moore on yhteiskuntakriitikko, joka on arvostellut dokumenteissaan muun muassa Yhdysvaltain suurteollisuutta, asejärjestö NRA:ta ja presidentti George W. Bushin hallintoa.
Parhaan dokumentin Oscar-palkinnon hän sai elokuvallaan Bowling for Columbine ja Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun elokuvastaan Fahrenheit 9/11. Majasaaren mukaan tämä uusin on ehdottomasti Mooren positiivisin elokuva koskaan.
– Aiemminhan Moore on syytellyt ja nolannut aina jotain, mutta tässä ollaan yltiöpositiivisia. Dokkari on voimakkaasti kantaa ottava ja tehty periaatteella "maailmassa on paljon kaikkea kivaa ja sitä pitäisi levittää". Ihan käsittämättömän positiivinen elokuva. Ollaan onnellisia ja ystävällisiä.
Moore oli selkeästi pomo
Palkinnoista huolimatta Mooren dokumentit saavat myös kritiikkiä.
– Joskus mietin, että kuinka paljon Moore oikeasti on dokumentaristi. Tuntuu, että hänellä on tietty käsitys ja sitä sitten vahvennetaan ja korostetaan dokumentissa. Hän selkeästi myös koko ryhmän pomo, siitä ei ole epäillystäkään. Työryhmä tuntui oleban vähän taiteellinen ja spontaani, eikä hirveän organisoitu. Heittelivä ideoita ja muuttivat suunnitelmia ja lentolippuja sen mukaan.
Ensi-illassa Berliinissä mahtava fiilis
Mooren uusin sain ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla ja salamavalojen säihkeeseen kutsuttiin myös rehtori Majasaari Hämeenkylän koulusta Vantaalta.
– Aika mahtava fiilis oli olla siellä lavalla, kun kaikki meidät sinne kutsuttiin. Yleisö taputti seisaaltaan. Harmi vaan, että Moore ei itse päässyt paikalle, koska makasi keuhkokuumeessa teho-osastolla ja lääkäri oli kieltänyt matkustamisen. Videotervehdyksen hän kuitenkin teki.