Miehet ampuivat toisiaan auton kyydissä Turussa – kumpikin vuosiksi vankilaan

Var­si­nais-Suo­men kä­rä­jä­oi­keus on tuo­min­nut kak­si mies­tä pit­kiin van­keus­ran­gais­tuk­siin toi­siin­sa koh­dis­tu­neis­ta ta­pon yri­tyk­sis­tä.

Miehet olivat 6.5.2024 matkustaneet Turussa kolmannen henkilön kuljettamassa autossa, toinen etupenkillä apukuljettajan paikalla ja toinen takapenkillä. 

Ampumistilanne autossa oli ollut kestoltaan lyhyt. Takapenkiltä ammutut laukaukset olivat osuneet auton rakenteisiin, kun taas etupenkiltä taakse päin ammutuista luodeista kaksi oli osunut takapenkillä istunutta miestä päähän aiheuttaen vakavia vammoja.

Kumpikin miehistä kiisti käräjäoikeudessa aloittaneensa ampumista ja väitti toimineensa hätävarjelutilanteessa eli puolustautuneensa toisen aloittamalta hyökkäykseltä.

Käräjäoikeus otti tätä arvioidessaan huomioon myös päivän aiemmista tapahtumista esitetyn todistelun, joka osoitti miesten tapaamiseen liittyneen jännitteitä ja hermostuneisuutta puolin ja toisin. Tämä oli ilmennyt muun ohella takapenkillä matkustaneen miehen ampuessa ilmaan juuri ennen ajon alkamista ja pitäessä asettaan esillä automatkan alussa.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, ettei täysin varmaa näyttöä ensin ampuneesta miehestä ollut saatavissa. Kumpikin oli joka tapauksessa reagoinut toisen liikkeisiin ja käyttänyt auton matkustajana hallussaan ollutta hengenvaarallista ampuma-asetta. 

Siitä seikasta, laukausten määristä, ampumalinjoista ja toiselle aiheutuneista vammoista päätellen kumpikin miehistä oli viimeistään tilanteen alettua tavoitellut toiseen osumista sekä tarkoittanut aiheuttaa toisen kuoleman tai ainakin pitänyt sitä varsin todennäköisenä. 

Kumpikaan ei toisaalta ollut joutunut toisen taholta sellaisen hyökkäyksen kohteeksi, joka olisi oikeuttanut aseella ampumisen puolustautumiskeinona. Rikokset olivat jääneet yrityksiksi sattumanvaraisista syistä.

Käräjäoikeus katsoi kummankin syyllistyneen tapon yritykseen. 

44-vuotias Robert Veikko Alexander Stenroth tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen. Käräjäoikeus kovensi Stenrothin rangaistusta, koska hän on viime vuosina syyllistynyt lukuisiin väkivalta- sekä ampuma-aserikoksiin. 36-vuotias Tino Mertsi Allan Lindberg sai viiden vuoden vankeustuomion.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat