Nuori nainen tehtaili yli sata nettipetosta – tuomarilta ankara ratkaisu

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tuomion mittavassa, erityisesti Tori.fi-sivustolla tapahtuneessa petossarjassa.

26-vuotiasta naista ja 28-vuotiasta miestä syytettiin yhteensä yli sadasta petoksesta ja muusta omaisuusrikoksesta. Asianomistajia eli uhreja tapauksessa oli saman verran.

Syyttäjän mukaan nainen ja mies myivät netin kauppasivustoilla tavaraa, jota heillä ei todellisuudessa ollut. Näin he saivat ostajat erehdytettyä maksamaan rahaa, tyypillisesti joitain kymmeniä euroja heidän tileilleen.

Myydyt tavarat olivat tyypillisesti esimerkiksi Marimekon ja Vallilan lakanasettejä tai designastioita. 

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus luki naisen syyksi 101 petosta, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidon ja kätkemisrikoksen. Rangaistukseksi oikeus määräsi 11 kuukautta vankeutta.

Ehdotonta vankeutta

Normaalisti tällainen vankeusrangaistus olisi sovitettavissa ehdollisella vankeudella, mutta oikeus otti huomioon sen, että naisella oli tilillään jo aiemmat vastaavaa petostuomiota. 

Nainen pyysi päästä yhdyskuntapalveluun, mutta se ei käynyt päinsä: oikeus määräsi vankeustuomion ehdottomana. Tässä mielessä oikeuden määräämää rangaistusta voidaan pitää ankarana.

– Käräjäoikeus katsoo, että molempien vastaajien menettely ilmentää toimivaksi osoittautuneen tekotavan pitkäjänteistä hyödyntämistä ja johdonmukaista pyrkimystä laittoman taloudellisen hyödyn saamiseen. Petoksia ei siten voida pitää kokonaisuutena arvostellen vähäisinä.

Naisen rikoskumppanina toiminut, vuonna 1996 syntynyt mies taas 6 kuukauden ehdollisen vankeustuomion useista petoksista, lievistä petoksista, kavalluksesta, varkaudesta ja kätkemisrikoksesta.

Lisäksi nainen ja mies joutuvat maksamaan kullekin uhrille korvauksia.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat