Mielenosoittajat vaativat tänään Suomen Indonesian-kauppapolitiikan muuttamista ja presidentti Martti Ahtisaaren vast'ikään Indonesian johdolle myöntämien kunniamerkkien luovutusta takaisin.
Pääosin kulttuuriväestä muodostunut muutaman kymmenen mielenosoittajan joukko oli suuttunut erityisesti kunniamerkkien luovuttamisesta Indonesian metsäministerille ja April-yhtymän pääjohtajalle.
Helsingissä ulkoministeriön, presidentinlinnan ja UPM-Kymmenen pääkonttorin edessä puhuneet mielenosoittajat vaativat, että Suomen politiikka tukisi selkeästi ihmisoikeuksien ja demokratian toteutumista. Mielenosoittajien mielestä Suomen kauppasuhteet Indonesiaan menevät kaiken muun yli.
-Presidentin uudenvuoden puheessa tuli selvästi esille aikomus demokraattisen kehityksen tukemiseen. Nyt jaetut kunniamerkit ovat ristiriidassa sen kanssa, mielenosoituksen johtaja Marc Gassot sanoi presidentinlinnan edessä.
Mielenosoittajien jakamassa kannanotossa vaadittiin kaiken kaupankäynnin lopettamista Indonesian kanssa siihen asti, että nykyinen johtaja Suharto on väistynyt ja maahan saatu laillisten vaalien kautta demokraattinen hallinto. Mieltä osoitettiin myös Itä-Timorin alueen ja poliittisten vankien puolesta. Mielenosoittajista suurin osa oli Teatterikorkeakoulusta ja Ylioppilasteatterista, mutta sen olivat organisoineet yksityiset henkilöt.
Vastalause Maan Ystäviltä
Myös Maan Ystävät -järjestö ja Sadankomitea ovat ilmaisseet vastalauseensa presidentti Ahtisaaren myöntämien kunniamerkkien takia. Vastalauseissa todetaan, että kunniamerkit olivat selvä kannanotto UPM-Kymmenen ja April-yhtymän yhteistyösuunnitelmiin. Kirjailija Leena Krohn ja taidegraafikko Marjatta Hanhijoki ovat aiemmin ilmoittaneet palauttavansa vastalauseena Ahtisaaren heille myöntämät Pro Finlandia -mitalit.
Suomalainen UPM-Kymmene solmi viime syksynä liittoutuman singaporelaisen metsäteollisuusyhtiö Aprilin kanssa. Tämä metsäjätti omistaa Indonesiassa useita satoja tuhansia hehtaareita metsää. Luonnonsuojelijat ovat vedonneet UPM-Kymmeneen, että se vetäytyisi yhteistyöstä Aprilin kanssa. Tätä on perusteltu ympäristöhaitoilla sekä sillä, ettei April ole ottanut toiminnassaan riittävästi huomioon paikallisten asukkaiden näkemyksiä.
(STT)