Helsingin yliopistolla on osoitettu mieltä alan työriidan vuoksi. Henkilökunnan edustajat kokoontuivat Porthanian edustalle kireässä pakkasessa.
Työnantajapuoli hylkäsi tiistaina sovintoesityksen, joka olisi työntekijäpuolen mukaan korottanut palkkoja hieman alle yleisen korotuslinjan.
– Täällä on järkyttävän kylmä ilma mutta lämmin tunnelma. Me olemme kohdanneet aika kylmää viimaa myös Etelärannan suunnasta näissä neuvotteluissa. Tänään on Kalevalan päivä, suomalaisen sivistyksen päivä, ja tässä me nyt sitten seistään, sanoi Pardian puheenjohtaja Niko Simola.
Hänen mukaansa oli täydellinen yllätys, että yliopistoväki joutuu lakkoilemaan ja vieläpä tilanteessa, jossa se ei vaadi enempää kuin mitä muillakin aloilla on saatu.
Maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mielestä kyse on paljon laajemmasta asiasta kuin tämänhetkisestä työkiistasta. Hän katsoo, että yliopiston johto on viime vuosina monin tavoin pyrkinyt heikentämään yhteisön osallistumista päätöksentekoon.
– Se on herättänyt kiukkua monilla tahoilla, myös niinkin konservatiivisessa ammattiryhmässä kuin professorit. Ihmisillä on tietysti monenlaisia motiiveja olla lakossa, mutta kyse ei ole ensisijaisesti siitä, että vaaditaan lisää euroja palkkaan – vaan huolesta siitä, miten yliopistotyönantaja kohtelee suomalaista sivistystä, Teivainen sanoi STT:lle.
Historiallinen työtaistelu
Helsingin yliopisto on vuorokauden lakossa, joka alkoi keskiyöllä. Lakko liittyy yliopistoalan työriitaan.
Työtaistelu on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa myös professorit ovat Suomessa lakossa. Työnseisaus vaikuttaa yli 32 000 opiskelijaan. Lisäksi Helsingin yliopiston alaiset Viikin normaalikoulu ja Helsingin normaalilyseo ovat kiinni, joten koulupäivä jää väliin noin 1 500 oppilaalta ja opiskelijalta.
Työriidassa keskeisenä kysymyksenä ovat palkat. Sivistystyönantajat hylkäsi sovittelija Janne Metsämäen jättämän sovintoehdotuksen.
Lakkouhkia ympäri maata
Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Juko, JHL ja Pardia antoivat tiistaina kolmannen lakkovaroituksen. Työtaisteluun osallistuisivat Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun ja Turun yliopistot sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Åbo Akademi. Lakko toteutuu 14. maaliskuuta, jos sovintoa ei saavuteta sitä ennen.
Aiemmin maaliskuun 7. päivälle annetun lakkovaroituksen kohteena ovat Aalto-yliopisto, Hanken, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Taideyliopisto sekä Vaasan yliopisto.
Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aikoo vauhdittaa neuvotteluja "merkittävillä tukitoimilla". Liiton hallitus päättää toimista perjantaina.