"Nyt on ne hetket, jolloin ratkaistaan se, kuinka pitkäkestoisia seurauksia koronakriisistä tulee." MTV Uutisten saama Kuntaliiton koronakysely paljastaa, että kiire lastensuojelussa on pahentunut entisestään ja asiakkaiksi tulevat perheet voivat entistä huonommin.
Esimerkiksi Helsingissä mielenterveysongelmiin liittyvien lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut alkuvuonna neljänneksen vuoden takaiseen verrattuna. Myös koulupudokkuus koetaan kasvavana ongelmana.
MTV Uutiset sai Kuntaliiton lastensuojelukyselyn – vastaajina liki sata alan ammattilaista eri puolilta Suomea. Työn suunnitelmallisuus on koronan myötä kärsinyt, kiire on entistä kovempi ja perheet voivat huonommin, selviää kyselystä.
– Se viesti, joka vastauksista kautta linjan tulee, on se, että kiiretyön ja päivystyön osuus on kasvanut ja jo palvelutarpeen arvioinnin aikana joudutaan antamaan perheille vahvaa tukea, kertoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila-Puustinen Korhonen.
Psykiatrista hoitoa vaikea saada
Helsingissä kyselyssä nousseet huolet ovat tuttuja. Nuorisopsykiatriseen hoitoon on vaikea päästä. Myös lastenpsykiatriaan on ruuhkaa.
– Meillä näkyvät selkeästiä lasten ja nuorten mielenterveysongelmien kasvu ja hoitojärjestelmän vaikeudet vastata siihen, kertoo Helsingin kaupungin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski.
Pääkaupungissa mielenterveysongelmiin liittyviä lastensuojeluilmoituksia tehtiin alkuvuonna yli 500. Se on noin neljännes vuoden takaista enemmän. Huonovointisuus näkyy muun muassa itsetuhoisuutena.
– Lastensuojeluun usein tullaan yleensä nimenomaan itsetuhoisuuden takia, toteaa Nummikoski.
Jälkipyykki on vasta edessä
Nummikoski kertoo, että kasvava ongelma kytee myös lasten ja nuorten koulunkäynnin vaikeuksissa, lintsaamisissa ja koulusta pois putoamisissa.
– Se on kasvava ongelma ja on ihan selkeää, että koronalla on ollut vaikutuksia.
Saadaanko nämä lapset kiinni ja takaisin kouluun?
– Nyt on ne hetket, jolloin ratkaistaan se, kuinka pitkäkestoisia seurauksia koronakriisistä tulee. Erityisen tärkeää on se, että perusopetuksella ja oppilashuollolla on riittävät mahdollisuudet turvata lapsen koulunkäynti. Nämä lapset ja nuoret eivät voi jäädä odottamaan.
Jälkipyykki on vasta edessä. Nummikosken mukaan yleinen arvio on se, että lastensuojelun asiakkuudet ja sijoitukset tulevat kasvamaan seuraavan vuoden aikana.
– Jos peruspalveluissa lapset ja nuoret eivät saa apua, sitä mukaa päädytään raskaimpiin lastensuojelun toimiin.