Mielipidemittaus julki – näin vähän venäläiset luottavat länsimaalaisiin

2:01img
Julkaistu 06.12.2015 21:42(Päivitetty 07.12.2015 22:42)

MTV UUTISET

Venäjän ja länsimaiden kireä suhde näkyy selvästi sekä mediassa että tavallisten kansalaisten käsityksissä. Levada-tutkimuskeskuksen tuoreista mielipidetiedusteluista paljastuu, että jopa 80 prosenttia venäläisistä suhtautuu epäluuloisesti länsimaihin.

enäjä kysely graffa-2

Myös lännessä on tehty samansuuntaisia tutkimuksia. Pew-tutkimuslaitoksen mukaan muun muassa Yhdysvalloissa 67 prosentilla asukkaista oli "epäsuotuisa" käsitys Venäjästä. Jyrkin luku oli Puolassa, jossa 80 prosenttia asukkaista ajatteli Venäjästä epäsuotuisasti. Suomea listassa ei mainittu.

Taustalla on tietenkin kansainvälisten suurvaltasuhteiden viileneminen ja muun muassa Ukrainan ja Syyrian sodat, mutta myös informaatiosodalla on selvä vaikutuksensa mielipideilmastoon.

Lännen ja Venäjän viestimet suhtautuvat toistensa tietoihin silmiinpistävän epäluuloisesti ja korostavat toistensa epäilyttäviä vaikuttimia.

Syyrian sodan imago on tärkeä 

Lännen tiedotusvälineet näyttäytyvät Venäjällä usein ikävässä valossa. Esimerkiksi brittien ja amerikkalaisten väitteitä Venäjän Syyria-iskujen siviiliuhreista pidetään Venäjällä useimmiten propagandana. Iskujen imago kotikentällä onkin Kremlille tärkeä.

enäjä kysely graffa 3

– Tällä hetkellä tehdään lähinnä täsmäiskuja, joiden teho on suuri. Pommitetaan vain kohteita joista ollaan varmoja, toteaa MGIMO-yliopiston professori Aleksei Kuznetsov.

– Operaation halutaan olevan lyhyt ja tehokas.

Syyria-operaation lyhyttä kestoa ja täsmällistä tehoa alleviivataan erityisesti Venäjän valtiontelevisiossa eikä muita näkökulmia pääse juuri esiin. Kuznetsovin mukaan valtiontelevisio on kuitenkin Venäjällä oma lukunsa.

– Usein ulkomaalaiset ajattelevat Venäjän median olevan yhtä kuin valtiontelevisio. Kuitenkin netti alkaa pikkuhiljaa olla kaikkien ulottuvilla. Monet valistuneet venäläiset suuntaavat jo nettiin, sieltä löytyy erilaisia näkökulmia.

Kuznetsov toteaa kuitenkin, että nettikään ei ole mikään länsimyönteisen uutisoinnin tyyssija.

– Sielläkin monet viestimet suhtautuvat länteen negatiivisesti, mihin läntiset kumppanimme ovat ikävä kyllä antaneet aika paljon syytäkin, Kuznetsov toteaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat