Mies ampui puolisoaan kasvoihin ja tämä kuoli – rangaistus lieveni hovissa

Turun hovioikeus on lieventänyt avopuolisoaan kasvoihin ampuneen miehen rangaistusta. Rikos tapahtui viime vuoden huhtikuussa Janakkalassa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomion mukaan mies käsitteli päihtyneenä putkihaulikkoa pienessä huoneessa sillä seurauksella, että se laukesi kohti naisen kasvoja ja tämä kuoli.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen olisi pitänyt ymmärtää, että aseen lauetessa ammus varsin todennäköisesti osuu naiseen. 

Oikeuden mukaan mies oli aiemminkin käsitellyt aseita ja tunsi putkihaulikon toimintaperiaatteen. 

Päihtymystila ei oikeuden mukaan vähentänyt miehen vastuuta tilanteesta.

– (H)änen on täytynyt käsittää, että hänen tilansa tekee aseen käsittelystä vielä vaarallisempaa kuin se olisi muuten ollut ja on olemassa merkittävä vaara siitä, että ase laukeaa hänen sitä tarkoittamattaan, käräjätuomiossa sanottiin.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen taposta ja muista rikoksista yhdeksän vuoden vankeuteen.

Mies vetosi tahattomuuteen

Mies vaati hovioikeutta tuomitsemaan hänet tapon sijaan törkeästä kuolemantuottamuksesta tai toissijaisesti alentamaan rangaistusta. 

Hän vetosi siihen, ettei ollut tappanut naista tahallaan. Hänen mukaansa hän ei tiennyt panoksen sopivuudesta aseeseen eikä aseen toimintaperiaatetta.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut asiassa, mutta päätyi arvioimaan rangaistuksen pituutta toisin. Atte Aleks Patrik Ylitalo, 27, tuomittiin hovioikeudessa kahdeksan vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen.

Tuomio on annettu elokuun 30. päivänä.

Lue myös:

    Uusimmat