Päihtynyt mies pyöritteli asetta ja luoti osui uhria kaulaan – ampuminen ei oikeuden mukaan ollut tahallinen henkirikos

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota taposta. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei miehellä ollut tarkoitusta tappaa uhria.

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina 28-vuotiaan miehen lähes neljän vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä kuolemantuottamuksesta tapauksessa, jossa uhri kuoli kaulaan osuneen luodin vuoksi Kokkolassa helmikuun alussa 2024.

Käräjäoikeuden mukaan 28-vuotias mies toi tapahtumapaikalle luvattoman pistoolin. Ase oli viety rakennuksen ulkopuolelle, mutta mies haki sen takaisin sisään. Sisällä mies pyöritteli asetta kerhotilan keittiössä pöydällä. Tuomion mukaan mies oli voimakkaasti päihtynyt.

Ase oli tuomion mukaan ojennettuna miehen oikeassa kädessä noin olkapään korkeudella ja miehen sormi oli aseen liipaisimella. Tässä tilanteessa ase laukesi ja luoti osui pöydän ääressä istunutta uhria kaulaan. Uhri kuoli tapahtumapaikalla saamiinsa vammoihin.

Paikalla oli tapahtumahetkellä tuomitun ja uhrin lisäksi ainakin kaksi muuta ihmistä, jotka olivat tuomion mukaan niin ikään päihtyneitä.

Kiisti tapon, myönsi huolimattomuuden

Syyttäjä vaati miehelle kymmenen vuoden vankeusrangaistusta taposta. Mies kiisti tappaneensa uhrin tahallisesti, mutta tunnusti aiheuttaneensa uhrin kuoleman huolimattomuudellaan.

Mies kertoi tyhjentäneensä aseen ennen sen esittelemistä. Siitä huolimatta aseen piippuun oli jäänyt yksi patruuna, mitä mies ei ollut havainnut. Miehen mukaan ase laukesi samanaikaisesti, kun hän nauroi jollekin asialle ja luoti osui sattumanvaraisesti uhria kaulaan.

Piti ymmärtää vaarallisuus

Käräjäoikeus katsoi, ettei miehellä ollut tarkoitusta tappaa uhria. Asiassa ei oikeuden mukaan myöskään näytetty, että mies olisi tekohetkellä pitänyt uhrin kuolemaa varsin todennäköisenä.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi törkeään kuolemantuottamukseen. Tuomion mukaan miehen täytyi käsittää, että vaara aseen laukeamisesta ja luodin osumisesta ihmiseen vakavin seurauksin on ollut olemassa.

Konsta Matti Werneri Eronen, 28, tuomittiin kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä kuolemantuottamuksesta, vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat