Mies houkutteli ex-kumppaninsa murhattavaksi, syynä puolison mustasukkaisuus – hovioikeus alensi tuomiota

Itä-Suomen hovioikeus laski entisen seurustelukumppaninsa murhan yrityksestä tuomitun miehen rangaistusta. Mies oli yrittänyt murhata naisen Kotkassa viime vuoden toukokuussa.

Mies oli pyytänyt entisen kumppaninsa ulos tupakalle, kertomansa mukaan saadakseen keskusteltua tämän kanssa kahden. 

Mies oli kuitenkin varautunut tapaamiseen teräaseella.

Puukotti 19 kertaa

Mies oli keskustellut naisen kanssa asioista ja ilmoittanut tappavansa tämän. Miehen otettu teräaseen esiin nainen oli kääntänyt tälle selkänsä lähteäkseen takaisin asuntoonsa. Mies oli kuitenkin sanonut "anteeksi" ja puukottanut naista 19 kertaa, osan kerroista uhrin maatessa maassa. 

Teko päättyi vasta naapurin puututtua ikkunasta tilanteeseen suusanallisesti, jolloin mies poistui paikalta. 

Uhrin henki pelastui, koska ulkopuoliset henkilöt auttoivat hänet sairaalahoitoon.

Mies väitti tulistuneensa, oikeus katsoi teon vakaasti harkituksi

Taustalla oli se, että miehen aiempi suhde naisen kanssa haittasi hänen nykyistä parisuhdettaan. Syynä oli miehen kumppanin mustasukkaisuus aiemmin päättyneeseen intiimisuhteeseen liittyen.

Mies kiisti teon olleen suunniteltu, vaan kertoi suuttuneensa naisen puheista ja päättäneensä satuttaa häntä teräaseella. Mies oli väittänyt, että hän kantoi teräasetta tavallisestikin mukanaan. Oikeus kuitenkin katsoi hänen valmistautuneen henkirikokseen. 

Miehen ja hänen nykyisen kumppaninsa viesteistä kävi ilmi, että mies oli jo aiemmin käyttänyt naiseen väkivaltaa ja ilmaisi olevansa valmis käyttämään yhä vakavampaa väkivaltaa ongelman poistamiseksi. Oikeus katsoi, että teräase oli otettu mukaan juuri naisen tappamiseksi, kuten mies oli kumppanilleen viesteissä kirjoittanut. Se luonnehti miehen toimintaa hallituksi ja päättäväiseksi.

– Hovioikeus katsoo käräjäoikeuden tavoin, että Laakkonen on pitänyt asianomistajan luokse tullessaan tämän tappamista varteenotettavana vaihtoehtona, jolla hän saisi parisuhdeongelmansa ratkaistua. Vaikka Laakkonen on mahdollisesti vielä aluksi epäröinyt päätöksessään ja valinnut tappamisvaihtoehdon vasta [uhrin] käännettyä hänelle selkänsä, hovioikeus katsoo, että rikos on tehty - - vakaasti harkiten, hovioikeuden tuomiossa kirjoitetaan.

Hovioikeus piti tekoa käräjäoikeuden tapaan myös erityisen raa’alla tavalla tehtynä ja kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Tuomio aleni 1,5 vuotta

Hovioikeus arvioi, että murhan yrityksestä tulee rangaista ankarammin kuin tapon yrityksestä keskimäärin, mutta tuntuvasti alempaan rangaistukseen kuin keskimäärin taposta tuomitaan. 

Koska oikeus ei pitänyt murhan yritystä lajissaan ankarimmin arvosteltavana, hovioikeus tuomitsi vuonna 1999 syntyneen Eetu Aleksi Laakkosen keskimääräistä murhan yritystä alempaan tuomioon 6,5 vuotta ehdotonta vankeutta.

Tuomio aleni siis 1,5 vuotta käräjäoikeuden tuomitsemasta 8 vuodesta.

Mikä tekee henkirikoksesta murhan? 10:37
Mikä tekee henkirikoksesta murhan, Rikospaikka-ohjelman Murharyhmässä kysyttiin.

Lue myös:

    Uusimmat