Naiset juonittelivat ex-puolisoa vankilaan lavastamalla puukkohyökkäyksen – tarina päättyi oikeaan murhaan

Kaksi naista yritti lavastaa toisen entisen puolison vankilaan puukotuksesta. 

Lavastettu puukkoisku tehtiin toukokuussa 2021 Turussa. Naiset olivat keksineet, että jos haluavat päästä heitä pelottaneesta miehestä eroon, on heidän järjestettävä tämä vankilaan. Muutaman päivän suunnittelun aikana naisen muun muassa päättivät, millaisia viiltoja tekisivät itselleen saadakseen lavastetun puukotuksen näyttämään pahalta.

Naiset olivat viillelleet itseään ja tehneet verijälkiä esimerkiksi asunnon oven kahvaan ja seiniin. Sen jälkeen he soittivat hätäkeskukseen.

Väittivät miehen hyökänneen kimppuun kävelyllä

Naisten tarinassa he olivat lähteneet ulos kävelylle, kun talon kulmalla mies olisi tullut naisia vastaan ja ryhtynyt välittömästi puukottamaan. Toinen naisista kertoi menneensä väliin, saaden myös osuman. Naiset kertoivat saaneensa viiltoja käsiinsä ja kaulaan.

Poliisi otti miehen kiinni epäiltynä tapon yrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä, lähestymiskiellon rikkomisesta ja laittomasta uhkauksesta. Mies vapautettiin vasta yli kuukausi kiinnioton jälkeen, kun toinen naisista myönsi parivaljakon keksineen hyökkäystarinan.

Miehen ex-puoliso sanoi oikeudessa, että häntä oli alkanut kaduttaa teko ja että hän oli halunnut vain näpäyttää entistä puolisoaan, ei saattaa häntä vankilaan.

Oikeus: ”Teko on ollut varsin ylimitoitettu”

Teon taustalla oli, että mies oli kohdellut entistä puolisoaan kaltoin, ja naiset olivat jakaneet sittemmin keskenään kokemuksiaan parisuhteista.

Mies oli vuosia aiemmin pahoinpidellyt entistä puolisoaan, ja nainen oli miehen takia hakeutunut turvakotiin. Miehelle määrätystä lähestymiskiellosta huolimatta nainen oli olettanut miehen tekevän häntä kohtaan rikoksen tai vakavasti häiritsevän häntä. Naisten mukaan mies oli ajellut entisen puolisonsa asunnon läheltä, mikä sai heidät suunnittelemaan tekoa.

Vaikka oikeus vahvisti naisen kertoman suurelta osin, ei se katsonut, että koettu uhka olisi oikeuttaneet tekoa.

– Mainittuun [miehen tekemään] häirintään nähden [naisten] teko on ollut varsin ylimitoitettu, tuomiossa todetaan.

Oikeus: Mies olisi voinut tulla jopa tuomituksi

Vuonna 1985 syntynyt miehen entinen puoliso tuomittiin väärästä ilmiannosta ja kunnianloukkauksesta 1 vuoden 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 60 tunnin yhdyskuntapalveluun. Tämän rikostoverille, vuonna 1996 syntyneelle naiselle, annettiin samanpituinen rangaistus väärästä ilmiannosta

Oikeus lievensi naisten tuomiota, koska nämä olivat itse tunnustaneet tekonsa.

– Mikäli he eivät olisi kertoneet asian oikeaa laitaa kuulusteluissa, on hyvinkin todennäköistä, että asia olisi edennyt oikeudenkäyntiin ja mahdollisesti tuomioonkin asti, tuomiossa todetaan.

Mies oli saanut Valtiokonttorilta korvauksena viiden viikon vapauden menetyksestä 6 300 euroa. Sen lisäksi naiskaksikko määrättiin maksamaan hänelle 1 700 euron kärsimyskorvaukset.

Tuomio on lainvoimainen.

Lavastus katkesi murhan yritykseen

Verityöstä lavastetun miehen ex-puoliso vaati rangaistuksen lieventämistä myös sillä perusteella, että hänen rikostoverinsa entinen miesystävä oli yrittänyt murhata hänet. Hänelle aiheutui teosta elinikäisiä vammoja ja häntä puolustamaan tullut mies menetti henkensä.

Naisen käsityksen mukaan mies oli yrittänyt murhata hänet, koska oli epäillyt hänen tehneen toisen naisen lapsesta lastensuojeluilmoituksen. Hänen väitettiin myös tulistuneen sittemmin lavastetuksi paljastuneesta puukotustapauksesta, koska ajatteli naisen saattaneen tapauksessa hänen entisen naisystävänsä vaaraan. Sittemmin alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta ja murhan yrityksestä tuomitun miehen kerrotaan saaneen tietää puukotuksen olleen lavastus vasta sen jälkeen, kun hänet vangittiin omasta verityöstään.

Lavastuksen uhriksi joutunut mies taas totesi epäilevänsä, että hän olisi yhä Turun vankilassa, jos hänen entiseen puolisoonsa ei olisi kohdistunut henkirikoksen yritystä. Verityön tehneen entinen naisystävä oli tämän jälkeen päättänyt kertoa valheista poliisille.

Murhan yrityksen kohteeksi joutuminen ei kuitenkaan vaikuttanut naisen tuomioon. Vaikka oikeus katsoi naisen saaneen murhan yrityksessä vakavia vammoja, ei se katsonut, että tämä johda siihen, että ehdollinen vankeustuomio ja yhdyskuntapalvelu olisivat kohtuuton tai poikkeuksellisen haitallinen seuraamus naiselle.

Lue myös:

    Uusimmat