Mies sai palovamman selkäänsä – syypäänä tuttu vaate: "Tämä voisi tapahtua myös muille"

6:50img
Video osoittaa, miksi jalankulkijan on tärkeää käyttää heijastinta.
Julkaistu 16.10.2019 08:58

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Australialaislääkäri varoittaa huomiovaatteiden käyttöön liittyvästä yllättävästä riskistä.

40-vuotias ympäristöinsinööri sai ensimmäisen asteen palovamman työskenneltyään auringonpaahteessa huomiotakki yllään. Takissa ollut heijastinnauha oli kuumentunut niin, että se oli polttanut aurinkoon selin olleen miehen selän.


Miehen palovamma oli samassa kohdassa kuin huomiotakin heijastinnauha. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Mies hakeutui päivystykseen ja kertoi kärsivänsä selkäänsä iskeneestä ihottumasta. Ihottuma oli suoraan siinä kohdassa, missä huomiotakin heijastinnauha oli ollut koko päivän. Miestä hoitanut lääkäri Ioana Vlad epäilee vahvasti, että heijastinnauha oli syy palovammaan.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun huomiovaate aiheuttaa palovamman. Lääkäri varoittaa työvaatteisiin liittyvästä riskistä.

– Tämä voisi tapahtua myös muille, erityisesti jos he käyttävät samantyyppisiä paitoja ja heijastinnauhoja ja varsinkin, jos he työskentelevät ulkona auringossa ja aurinko paistaa suoraan paitaan, Vlad sanoo Australian yleisradioyhtiölle ABC:lle.

Heijastinnauha oli aiheuttanut tuskaa ennenkin

Palovamman huomiotakista saanut mies oli työskennellyt ulkona noin 42 asteen lämpötilassa tapaturman sattuessa, Vlad kertoo IFL Science -sivustolle.

Miehen mukaan heijastinnauha oli monesti aiemminkin kuumentunut, kun hän oli työskennellyt kuumissa olosuhteissa. Tämän vuoksi miehen piti säännöllisesti muuttaa asentoaan ja varmistaa, ettei heijastinnauha koskettaisi hänen ihoaan.

Miehen lievää palovammaa hoidettiin aloe veralla sekä kipulääkkeillä. Muutaman päivän kuluttua hän oli kunnossa.

Lääkäri toivoo muutoksia muotoiluun ja käyttöön

Jotta vastaavilta tapauksilta vältyttäisiin, Vlad toivoo huomiovaatteiden valmistajien tarkistavan, että he laittavat heijastinnauhan alle muusta materiaalista tehtyä kangasta. Toinen mahdollisuus olisi, ettei heijastavia liivejä tarvitsisi käyttää kuumissa ja aurinkoisissa olosuhteissa.

Myös heijastimen laatu saattaa vaikuttaa siihen, kuinka vaarallista huomioliivin käyttäminen on kuumissa ja aurinkoisissa olosuhteissa.

Heijastimissa käytetään mikroprisma- tai lasihelmikalvoja. Mikroskooppisen pienet prismat sekä lasipallot taittavat valon niiden takana olevaan heijastavaan pintaan ja siitä takaisin tulosuuntaan. Lasihelmien väärä koko tai prismojen väärä muoto voivat saada valon sirottumaan väärään suuntaan, kertoo Tieteen Kuvalehti.

Lue myös: 16-vuotias poika kävi nukkumaan kuulokkeet korvissaan – menehtyi sähköiskuun

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Australian Broadcasting Corporation, Science Alert, IFL ScienceTieteen Kuvalehti

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi