Suomessa poliisi toimi uudenvuodenaattona ennakoivasti ja otti kiinni kuusi irakilaismiestä estääkseen mahdollisesti Kölnin kaltaisen massahäirinnän Helsingissä.
Irakilaismiehet ovat nyt palanneet Aavarantaan. Vastaanottokeskuksessa ei ole johtajan mukaan merkkejä levottomuuksista.
– Mitään taharrush-ilmiöön liittyvää riskiä ei ole todettu täällä. Olemme keskustelleet uudenvuodenaaton tapahtumista meidän kokouksissa. Kölnin tapauksesta on myös tiedotettu asukkaille, kertoo SPR:n ylläpitämän Aavarannan vastaanottokeskuksen johtaja Eva Storgårds.
Uudenvuoden poliisioperaatiosta tiesi vain keskuksen johto. Irakilaismiesten pidättäminen järkytti niin työntekijöitä kuin muitakin vastaanottokeskuksen asukkaita. Vastaanottokeskus tekeekin jatkuvaa yhteistyötä poliisin kanssa.
– Viranomaiset hoitavat viranomaistehtävät. Jos jotain ilmenee, niin ilmoitetaan siitä viranomaisille. He sitten päättävät, otetaanko tapaus tutkintaan, Storgårds sanoo.
Aavarannan vastaanottokeskuksessa on ollut muutaman kuukauden ajan vajaa neljäsataa turvapaikanhakijaa, joista kolmisen sataa on miehiä. Miehen ja naisen välisistä suhteista keskustellaan jatkuvasti.
– Kulttuurierot ovat todella suuret ja joka tilanteessa, missä me voidaan, otamme asian puheeksi. Verrataan, kerrotaan ja kerrotaan uudelleen. Se ei ole mikään helppo asia, joka yhdellä kerralla luennoidaan. Se on arjessa mukana, siitä puhutaan uudelleen ja uudelleen.
Vastaanottokeskuksen tärkein tehtävä on Storgårdsin mukaan arkipäivän luominen asukkaille.
– Suomen Punaisella Ristillä on toimeksianto maahanmuuttovirastolta ja sitä me toteutamme täällä vastaanottokeskuksissa.
– Meidän tehtävänä on antaa turvallisuutta ja tarjota katto pään päälle. Tietenkin on tärkeää, että on rauha nukkua ja turvapaikanhakijat saavat tarvittavaa ruokaa ja terveydenhuoltoa, Aavarannan vastaanottokeskuksen johtaja Eva Storgårds kertoo.