Helsingin katukuvaan mahtuu monenlaista pukeutujaa. Parhaiten urbaania pukeutumista kuvaa vapaus olla oma itsensä.
Hakaniemen torin laitamilla vastaan tulee näyttelijä Iikka Forss. Hän on pukeutunut punaisiin tennareihin, farkkuihin ja t-paitaan. Työvaatetuksesta vastaavat pukusuunnittelijat, mutta muuten Forssin vaatevalintoja säätelee mukavuus.
– Siviilissä se, mikä tuntuu mukavalta, kivat pehmeät farkut ja joku kiva t-paita. En mä sitä niin mieti, en ole muotivirtauksia seurannut. Myös kengissä mukavuus ja istuvuus on ratkaisevassa asemassa.
– Olen aina käyttänyt joko Adidaksia tai Converseja. Niiltä löytyvät hyvännäköiset ja mun jalalle sopivat. Ja olen muuten myös satsannut hyviin käsin tehtyihin nahkakenkiin, sanoo Forss.
Ja kyllä, pukeutuminen kuitenkin kiinnostaa.
– Jos on joku hyvä tilaisuus, tykkään laittaa hyvin istuvan puvun päälle, sanoo Forss.
Hän aikoo jatkaa suoraan töistä Flow-festivaaleille.
Taru Tervahaudan pro gradu -tutkielma kertoo, että Flow-festivaali antaa mahdollisuuden miesten irrotella pukeutumisellaan, mutta se tehdään hillitysti.
– Miehet pukeutuvat Flow:ssa aika paljon samalla tavalla kuin normaalissa arjessa. He haluavat tuoda esiin omaa identiteettiään. Miehille näyttää olevan aika tärkeää, että pukeutumisen pitää olla rentoa, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi huolittelematonta, sanoo Tervahauta.
Miehetkin siis pohtivat pukeutumistaan tarkoin. Myös ostokäyttäytyminen on harkittua.
– Miehet vaikuttaisi olevan aika vaativia ja tiedostavia oman pukeutumisensa suhteen. Eli ostopäätökset suunnitellaan tarkkaan. Vaatekaappi ei tarvitse olla kovin laaja-alainen vaan sinne on hankittu tietyt hyvin suunnitellut vaatekappaleet. Miehiin kyllä vaikuttaa se, että miten vaate istuu ja he haluavat myös laadukkuutta, että vaate kestää käyttöä, kuvailee Tervahauta.
Vaatekaupasta haetaan erikoisuuksia
Festivaali näkyy myös vaatekaupassa, josta haetaan päälle jotain näyttävämpää ja erikoisempaa. Erityisesti lenkkarit ovat suosittuja, erikoisempia jopa jonotetaan.
– Se on sellainen pieni alaheimo. Peruskäyttäjälle tai kuluttajalle erikoislenkkarit voivat näyttää ihan samalta kuin kaikki muutkin kengät, mutta sitten alan vihkiytyneet harrastelijat voivat katsoa toisiaan jalkoihin ja nyökätä hyväksyttävästi, sanoo myymäläpäällikkö Pekka Martikainen Beamhillistä. Erikoisimmilla lenkkareilla voi siis myös erottautua.
Tervahaudan tutkielmaan haastattelemat miehet kertovat tekevänsä ostoksia myös muualla kuin Suomessa.
– Aika paljon siellä mainittiin muita iso kaupunkeja, berliini, New york, Tukholma, että niistä tehdään vaatehankintoja. Ja sitten nettikaupat, jos tietää oman kokonsa ja on tuttu tuote, silloin on helppo tilata sieltä, sanoo Tervahauta.
Festivaalipukeutumisesta ei kannata ottaa turhia paineita.
– Kuten jokainen tutkielmaani haastattelemani mies sanoi, ei Flow-festivaalille voi yli pukeutua tai ali pukeutua, sanoo Tervahauta.